nederland

ProRail en NS weer beboet om HSL

Door ANP - 13 april 2017

DEN HAAG (ANP) – NS en ProRail krijgen van staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) boetes opgelegd van in totaal 2,3 miljoen euro omdat de prestaties van de Hogesnelheidslijn (HSL) vorig jaar opnieuw onder de maat bleven. Dat heeft ze donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

,,Over de hele linie presteerden NS en ProRail in 2016 beter dan de jaren daarvoor. Maar de HSL blijft helaas voor beiden een achilleshiel. Dit moet écht beter”, aldus de bewindsvrouw.

De NS krijgt een boete van 1,25 miljoen omdat afspraken over het aantal zitplaatsen niet zijn nagekomen en de reizigers te veel last van vertragingen hadden. In de tweede helft van 2016 is het aantal vertragingen wel afgenomen. ProRail moet 1,05 miljoen betalen omdat minder treinen op tijd reden.

Samenwerking

Momenteel wordt nog onderzocht of samenwerking met een andere partij kan leiden tot betere prestaties op de HSL. Als dat zo is, gaat Dijksma de NS vragen zich op deze samenwerking voor te bereiden. Dat wordt deze zomer duidelijk.

De HSL is een complexe spoorlijn. Dat komt omdat er onder meer een ander beveiligingssysteem is en er een ander voltage wordt gebruikt dan op het reguliere spoor. Onderzoekers stelden vorig jaar dat een even grote betrouwbaarheid als de gewone intercity op de HSL niet haalbaar is.

Op het gewone hoofdrailnet gaat het volgens Dijksma wel goed. Hier zitten de prestaties ,,in de lift”. De reisinformatie en de wifi-capaciteit werden verbeterd. Goederentreinen reden vorig jaar minder op tijd, maar dat kwam vooral door werkzaamheden.

Verbaasd

De NS is onaangenaam verrast door de miljoenenboete die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) het spoorbedrijf heeft opgelegd. ,,Ik heb het idee dat we in een verkeerd toneelstuk terecht zijn gekomen”, zei NS-topman Roger van Boxtel donderdagochtend tegen de NOS. ,,Ik heb de brief nog niet eens gezien en moet dit horen via de radio. We hebben vorig jaar zelf gezegd dat het beter moet en zijn met ProRail en het ministerie een verbetertraject gestart en nu krijgen we een jaar later nog een boete. Ik ben tamelijk verbaasd. Dit is symboolpolitiek.”

Volgens Van Boxtel gaat het nu juist de goede kant op en zijn er positieve geluiden van de reizigers. ,,Dit is dan echt niet uit te leggen. Ik begrijp het niet. Dit valt echt rauw op ons dak.” De topman kon nog niet zeggen of de NS in beroep gaat tegen de boete. ,,We gaan ons hier eerst rustig over buigen en ons over de boete beraden.”