nederland

Pulitzer Prize voor Panama Papers

Door ANP - 10 april 2017

NEW YORK (ANP) – De Panama Papers, een internationaal journalistiek onderzoeksproject, heeft maandag de Pulitzer Prize voor achtergrondjournalistiek gewonnen. In het project hebben bijna vierhonderd journalisten van ruim honderd mediabedrijven uit 76 landen (waaronder Trouw en Het Financieele Dagblad) interne documenten van het in Panama gevestigde juridisch advieskantoor Mossack Fonseca onderzocht.

Dat bedrijf bleek klanten te helpen brievenbusfirma’s op te zetten om zo belasting te ontwijken. Het gaat in totaal om 11,5 miljoen vertrouwelijke documenten van het bedrijf die zijn gelekt. De journalisten van het onderzoeksconsortium (ICIJ) ontdekten namen van bekende mensen, onder wie staatshoofden, politici, bestuurders, banken en miljardairs.