nederland

Q-koortspatiënten gaan in beroep

Door ANP - 15 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Bijna driehonderd Q-koortspatiënten die de overheid aansprakelijk stellen voor hun ziekte, gaan in beroep bij het gerechtshof tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in hun proces. De rechtbank oordeelde in januari dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld en zijn plicht niet had verzaakt bij de voorlichting over Q-koorts. Ook de genomen maatregelen waren voldoende.

Volgens Luc Rohof, een van de advocaten van de Q-koortspatiënten, steekt het de patiënten vooral dat de rechtbank oordeelde dat zij op basis van voorlichting van het RIVM hadden kunnen weten waar de besmette geitenbedrijven waren. ,,Op de site van de RIVM stond een kaartje. Daarop gaf het RIVM achteraf het aantal gemelde patiënten per gemeente aan, maar niet de bron van besmetting”, stelt Rohof.

Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit en duurde tot 2010.