nederland

Turkse Nederlanders vast in Turkije

Door ANP - 06 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Een ,,stuk of tien” Turkse Nederlanders kunnen Turkije niet verlaten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Volgens het ministerie houdt het verband met de mislukte couppoging.

Het gaat voornamelijk om mensen die betrokken zijn bij de Gülen-beweging die door de Turkse regering ervan wordt verdacht achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli te zitten.

De NOS bericht dat het om tien tot mogelijk honderd mensen gaat. Volgens het ministerie kan een aantal Turkse Nederlanders al maanden het land niet verlaten. Er zitten ook mensen tussen die daar studeren of bij familie verblijven. Ze krijgen bijstand van Nederlandse diplomaten ter plaatse.

Rellen

Er zijn ,,heel veel landen” die met hetzelfde probleem als Nederland kampen, aldus het ministerie. Het gaat dan onder meer om burgers van Turkse komaf uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Het heeft niets maken met het recente conflict tussen Nederland en Turkije, benadrukt het departement. Vorige maand verbood Nederland Turkse ministers campagne te voeren voor een referendum in april. De Turkse minister van Familiezaken kwam toch naar Rotterdam en werd gedwongen het land te verlaten. Vervolgens braken bij het Turkse consulaat in Rotterdam rellen uit.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft daarna verscheidene keren scherp uitgehaald naar Nederland. Het kabinet zet in op de-escalatie en reageert de laatste tijd niet meer op aanvallen uit Turkije. De afgelopen jaren is de relatie tussen Nederland en Turkije verslechterd door een reeks incidenten.