nederland

Verdachten zaak-Sylvana: We zijn kop van jut

Door ANP - 12 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De verdachten in de zaak rond de bedreiging en discriminatie van Sylvana Simons voelen zich de kop van jut. Dat bleek woensdag bij de start van het proces, waarin tot en met donderdag in totaal 22 mensen terechtstaan.

,,Het was een reactie omdat ik boos was”, zei de 24-jarige Jason D. uit Maasdam, ,,niet omdat ik de intentie had om iemand iets aan te doen”. In de discussie rond Zwarte Piet had hij op Facebook over Simons geschreven dat zij ,,met Peter R., Prem en die nicht Quincy” aan de galg moest worden gehangen.

Ook verdachte Wouter van der S. (33) wilde ,,niemand beledigen of bang maken. Ik keurde af hoe de hele discussie rond Zwarte Piet ging. Dan zeg je wel eens dingen. Wat ik heb gedaan, is niet goed. Maar het is niet wie ik ben.” Bouke van der K. (42) uit Rotterdam zei: ,,Ik zit hier omdat ik iemand hielp die zwart is. Hij is al mijn leven lang mijn vriend en van alle kinderen: Zwarte Piet.”

Willekeur

De vier verdachten die woensdagochtend voorkwamen, klaagden over willekeur bij justitie. Volgens hun advocaten heeft het Openbaar Ministerie (OM) zich schuldig gemaakt aan ,,cherry picking” en op onduidelijke gronden een selectie gemaakt van de gevallen waarin tot vervolging is overgegaan. De rechtbank verwierp hun eis echter het OM niet-ontvankelijk te verklaren in de zaak.

De 22 verdachten moeten zich verweren zich tegen de beschuldiging dat zij op internet schuldig hebben gemaakt aan opruiing, bedreiging, discriminatie en belediging. Het OM spreekt woensdagmiddag de eerste eisen uit.