nederland

Veroordeelde Kouwenhoven geeft zich niet over

Door ANP - 22 april 2017

DEN BOSCH (ANP) – Zakenman Guus Kouwenhoven is niet van plan om zich zomaar over te geven en terug te keren naar de gevangenis. De 74-jarige Kouwenhoven, die vrijdag werd veroordeeld tot negentien jaar celstraf voor wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia zegt dat zijn gezondheid detentie niet toelaat.

Om de gevangenhouding te voorkomen en te verbieden begint zijn advocate Inez Weski daarom een spoedprocedure bij het Europees hof. De raadsvrouw heeft dat zaterdag aangekondigd.

Volgens zijn veroordeling smokkelde Kouwenhoven tussen 2000 en 2003 wapens naar Liberia om het gruwelijke regime van de toenmalige president Charles Taylor te steunen. Op die manier maakte hij zich schuldig aan wapenhandel in strijd met het internationale embargo en was hij medeplichtig aan de oorlogsmisdrijven die werden gepleegd door het regime, aldus de uitspraak.