nederland

VOC-schip voor kust Engeland opgegraven

Door ANP - 18 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Het VOC-schip Rooswijk dat in 1740 voor de kust van Engeland verging, wordt deels opgegraven en onderzocht. Dat heeft het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap dinsdag bekendgemaakt.

Het wrak wordt bedreigd door stroming en verschuiving van zandlagen en duikers die de resten bezoeken. Daarom is, na een verkennend onderzoek in 2016, door Nederland en Engeland besloten het onderzoek naar het schip met spoed voort te zetten. Een internationaal team gaat het wrak van 1 juli tot 1 oktober verder in kaart brengen en spullen aan boord veiligstellen.

De Rooswijk verging in januari 1740 met de complete bemanning en lading bij de zandbank Goodwin Sands bij Kent toen het op weg was naar Indië. Het ministerie van OCW noemt het wrak van onschatbare waarde voor archeologen om meer te weten te komen over de tijdsperiode.