nederland

Vuurzee verwoest woonboerderij Dirkshorn

Door ANP - 09 april 2017

DIRKSHORN (ANP) – Een stolpboerderij met rieten kap in het Noord-Hollandse Dirkshorn is zaterdagavond in vlammen opgegaan. Op het hoogtepunt van de brand sloegen de vlammen metershoog uit de woning. De brandweer kon het pand niet meer redden en zette vooral in op het voorkomen van uitbreiding naar de naastgelegen woning, liet een woordvoerster weten. De bewoners daarvan werden in veiligheid gebracht en konden door de waterschade ’s nachts niet meer naar huis terugkeren.

Vanwege de fikse rookontwikkeling verstuurden de hulpdiensten een NL-Alert. In het waarschuwings-sms’je stond het advies aan mensen uit de buurt om ramen en deuren gesloten te houden. De rook ging onder meer richting twee bungalowparken. Daar verblijven volgens de brandweer veel Oost-Europese arbeidsmigranten. Van ontruimingen is vooralsnog geen sprake, maar uit voorzorg houden meetploegen op de parken in de gaten of de concentratie koolmonoxide in de lucht er binnen aanvaardbare grenzen blijft.

Rond middernacht was het vuur onder controle en werd het sein brand meester gegeven. De brandweer verwacht dat het nablussen nog enkele uren in beslag neemt. Omwonden werden via een nieuwe sms gewaarschuwd dat daardoor rook in beperkte mate aanwezig blijft.