nederland

Wereldwijde acties voor de vrije wetenschap

Door ANP - 22 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – Wetenschappers, studenten en belangstellenden in meer dan vijfhonderd steden gaan zaterdag de straat op om te demonstreren voor het behoud van vrije wetenschap. In Nederland gebeurt dat ’s middags op het Museumplein in Amsterdam en in Maastricht op Plein 1992. Het motto is ‘Science – not silence’.

Het initiatief voor de wereldwijde ‘March for Science’ komt uit de Verenigde Staten. Daar trekken wetenschappers aan de bel over de sceptische houding van president Donald Trump tegenover onder meer klimaatbehoud en wetenschap. Onderzoekers uit de hele wereld maken zich grote zorgen over de koers en het beleid van de Amerikaanse leider.

Ook in Nederland hopen wetenschappers en studenten op brede aandacht van het publiek. Ze wijzen op het belang van de wetenschap en dat die onder grote druk staat, niet alleen door nepnieuws maar ook door alternatieve feiten. ,,De waarde, of zelfs het bestaan, van objectieve kennis wordt meer en meer gerelativeerd.” Ze wijzen op het verzet tegen vaccinaties.

Ze zijn bezorgd over de internationale politieke ontwikkelingen en zijn bezorgd dat er beleid komt dat ertoe leidt dat open communicatie, uitwisseling van ideeën en internationale samenwerking in de knel komt. ,,Hiermee is de vrije wetenschap in gevaar”, schrijven ze.