nederland

Geen vervolging GeenStijl vanwege photoshop Van Aartsen

Door Tom Reijner - 28 augustus 2014

Het plaatsen van een fotomontage van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft voor GeenStijl geen gevolgen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag ziet af van vervolging.

Dat meldt GeenStijl donderdag op de website. Volgens het OM is er geen reden om tot een strafrechtelijk onderzoek over te gaan, omdat uit niets zou blijken dat de journalist de opzet heeft gehad een bestuurder met geweld te bedreigen.

Onthoofding

De website plakte vorige week het gezicht van de burgemeester over het gezicht van de vermoorde James Foley. De foto van de Amerikaanse journalist werd genomen vlak voor zijn onthoofding door een IS-terrorist.

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) noemde de foto ‘walgelijk’. Hij vond het goed dat het OM ging onderzoeken of de afbeelding mogelijk strafbaar was. GeenStijl was het daar absoluut niet mee eens en sprak in een boze verklaring van censuur.

Wij maken ons hard voor de vrijheid van meningsuiting en het recht om de wereld te laten zien zoals hij is, meldde GeenStijl. Die is volgens de website ‘een ranzige, bloederige, oneerlijke kille homp steen vol wraakzuchtige, gewelddadige en zieke mensen’.

Erg moeilijk

Al snel bleek dat vervolging erg moeilijk zou worden, zei Marloes van Noorloos tegenover elsevier.nl. Zij is onderzoeker op het gebied van haatuitingen aan de universiteit van Tilburg.

‘Als opruiing (oproepen tot geweld) ten laste wordt gelegd, kijkt de rechter of GeenStijl met de uitlating als geheel aanzet tot geweld tegen Van Aartsen,’ zei Van Noorloos.

Het zou ook belediging kunnen zijn, maar ook dan kijkt de rechter naar de context. In dit geval wordt in het stuk juist kritiek geuit op vormen van censuur. Dit is een belangrijk politiek debat. Een rechter zal dit in zijn oordeel meewegen,’ vertelde de onderzoeker vorige week.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.