nederland

In het Gooi wonen tegenwoordig ook ‘jihadgezinnen’

Door Servaas van der Laan - 30 augustus 2014

Wie aan het Gooi denkt, ziet vaders in rode broek langs het hockeyveld staan. Maar tegenwoordig wonen er ook ‘jihadgezinnen’ in het gebied.

De politie heeft in het Gooise Huizen de paspoorten van tien gezinsleden afgepakt, omdat er aanwijzingen bestonden dat zij voorbereidingen troffen om naar Syrië af te reizen. Toegegeven, Huizen past meer in de ‘Bible Belt’ dan in het typische plaatje van het Gooi, maar dat er complete ‘jihadgezinnen’ rondlopen, is toch nieuws.

Rare vakantieplannen

Het gaat om twee gezinnen, met kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar, die aan de keukentafel wel erg bijzondere vakantieplannen hadden gemaakt.

De ouders waren, volgens inlichtingendiensten, van plan om naar het door Islamitische Staat (IS) gecontroleerde gebied in Syrië te reizen.

Enkele reis

Het zou gaan om een enkele reis. De vier ouders, tussen de 30 en 34 jaar, waren van plan om zich definitief te vestigen in het gebied.

Hoe het dagelijkse leven er in het Kalifaat ongeveer uitziet, wordt hier omschreven. Het is maar welke toekomst je wenst voor je kinderen. De ouders zijn vastgezet, de kinderen ondergebracht in een pleeggezin.

Gezinnen

Van westerse jihadisten in Irak en Syrië was het al bekend dat zij soms vrouw en kinderen meenamen. de 32-jarige Australiër Khaled Sharrouf nam zijn vrouw en zoontje mee naar Raqqa in Syrië. Het beeld van zijn 7-jarige zoontje met in zijn handen een afgehakt hoofd ging de hele wereld over.

Voor zover bekend is het fenomeen nieuw dat ook in Nederland hele gezinnen naar Syrië of Irak willen afreizen, al wordt niet uitgesloten dat enkele radicalen al hun vrouw meenamen. In totaal zijn in Nederland nu 43 potentiële jihadgangers paspoortloos. Om radicalisering beter te kunnen bestrijden mag justitie nu zonder tussenkomst van de rechter paspoorten afpakken van jihadisten in spe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.