nederland

Media 22 augustus: over de jacht op Nederlandse jihadisten

Door Tom Reijner - 22 augustus 2014

Er komt een speciaal team dat zich gaat bezighouden met de bestrijding van jihadisten. En een verhaal over vlucht MH17 en de rampplek in het oosten van Oekraïne. Dit is het mediaoverzicht van vrijdag 22 augustus:

* De Nederlandse politie krijgt een speciaal team dat zich enkel bezighoudt met de bestrijding van jihadisten en aanhangers van de Islamitische Staat, schrijft De Telegraaf. Zo probeert minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) Nederlandse sympathisanten van radicale moslimclubs aan te pakken.

De oppositie eist dat het kabinet veel meer doet om islamitisch extremisme de kop in te drukken. Volgens de krant worstelen ministers met de vraag of er nog meer kan worden gedaan dan nu het geval is.

* Henk Krol is weer eens in het nieuws. De voormalige fractievoorzitter van 50Plus moet op korte termijn 206.883 euro misbruikt subsidiegeld terugbetalen aan de staat, meldt het AD. Maar de stichting, Stichting Vrienden van de Gaykrant – het blad waar Krol ooit hoofdredacteur was – zit aan de grond.

Krol zou aanmaningen negeren om het bedrag uit eigen zak te betalen. De politicus, die vanwege een pensioenaffaire moest aftreden als leider van de ouderenpartij, heeft de subsidie volgens het AD gebruikt om openstaande rekeningen van zijn bedrijven te betalen.

* In de Volkskrant staat vanochtend een artikel over mijnschade in Limburg. De provincie wil dat het Rijk, in navolging van de schade door de gaswinning in Groningen, scheuren in huizen vergoedt.

Dat de regio met de ‘schadelijke gevolgen’ van de steenkolenwinning zit, vinden de provincie en twaalf mijngebouwgemeenten ‘onrechtvaardig’. De mijnbouw was een van de belangrijkste pijlers van de wederopbouw na de oorlog, vinden zij, en daarom zou het goed zijn als de Staat de schade die is ontstaan, compenseert.

* En dan nog een verhaal over de neergeschoten vlucht MH17 in oostelijk Oekraïne. Op de website van CNN beschrijft OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw wat hij zag toen hij, als een van de eerste internationale waarnemers, aankwam op de rampplek. Het is een indringend ooggetuigenverslag.

‘Het was vreselijk,’ zegt hij. Brandende brokstukken, lichamen die nog in de stoelen vastzaten en overal zwaarbewapende pro-Russische separatisten.

‘Het geluid van geweerschoten in de verte herinnerde ons er telkens aan dat het gevaar voortdurend op de loer lag.’ De experts van de OVSE-missie kregen van de leiding te horen dat zij er rekening mee moesten houden dat elke dag hun laatste dag zou kunnen zijn. De dood was overal, vertelt Bociurkiw aan de Amerikaanse zender.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.