nederland

Media 23 augustus: Ploumen eurocommissaris en IS-groep duikt onder

Door Servaas van der Laan - 23 augustus 2014

Niet Jeroen Dijsselbloem (PvdA), maar Lilianne Ploumen (PvdA) is de Nederlandse topfavoriet voor een eurocommissariaat in Brussel. Intussen duikt de Haagse groep met radicale IS-aanhangers onder.

  • De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voelt er weinig voor om Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een baan als eurocommissaris te geven, schrijft NRC Handelsblad. De eerdere vete tussen de twee zou Dijsselbloem fataal zijn geworden. Het lijkt er sterk op dat PvdA-collega Lilianne Ploumen er met het bot vandoor gaat. Als minister en voormalig PvdA-voorzitter beschikt ze voor Brussel over een uitstekend cv. Daarnaast werkt het feit dat Ploumen toevallig een vrouw is erg in haar voordeel. Juncker wil dat er minstens negen vrouwelijke eurocommissarissen komen, maar er hebben zich nog maar betrekkelijk weinig vrouwen aangemeld.
  • Het Haagse groepje IS-radicalen is ondergedoken, meldt De Telegraaf. Ze laten zich niet meer zien op straat of in snackbar ‘Franckie’ waar het clubje vaak samenkwam. De radicalen zijn niet populair onder hun geloofsgenoten in de wijk nu er steeds meer negatieve publiciteit rond het clubje komt. De radicalen houden zich mogelijk schuil in hun huizen of zijn uitgeweken naar België.
  • Syriëganger Mohamed A. (21) wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het beramen van terroristische activiteiten in Nederland. Dat schrijft het AD. Hij zou een gewapende overval in de Scheveningse haven hebben voorbereid. A. werd sinds zijn terugkeer nauwlettend in de gaten gehouden. Toen hij in mei op pad ging met een shotgun, een ‘ladykiller’ en een magnum-pistool werd hij door de politie gearresteerd. Met de opbrengst van de overval wilde A. waarschijnlijk de terreur in Syrië en Irak financieren.
  • De Londense rapper en dj Abdel-Majed Abdel Bary heeft volgens de Britse tabloid The Sunde Amerikaanse journalist James Foley onthoofd. De jihadist ‘John’ zou samen met twee andere Britten het groepje ‘The Beatles’ vormen in Irak. De naam van Abdel Bary staat bovenaan het lijstje van Britse onderzoekers naar de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.