nederland

Media 25 augustus: tegenvallende lastenverlichting en Rode Kruis blut

Door Servaas van der Laan - 25 augustus 2014

Nederlanders hoeven zich niet al te veel voor te stellen van de lastenverlichting, zeggen economen in De Telegraaf. Volgens het AD is het Rode Kruis door de vele oorlogen platzak.

  • Nu de economie aantrekt, voert het kabinet voorzichtig lastenverlichtingen door. Maar wonderen hoeven we niet te verwachten, stellen zes economen in De Telegraaf. ‘Het helpt wel een beetje’, zegt oud-directeur van De Nederlandsche Bank, Lex Hoogduin over de mogelijke verlaging van de eerste schrijf van de belastingen. ‘Maar het is kruimelwerk.’
    Rabobank-econoom Hans Stegeman verwacht niet dat de lastenverlichting de economie veel zal opleveren. Consumenten zullen de extra ruimte vooral gebruiken om te sparen of schulden af te betalen.
  • Hulporganisatie het Rode Kruis verkeert zelf in nood, zegt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Rode Kruis, in het AD. Door de vele conflictsituaties in de wereld is het geld op. Dat wil zeggen; de fondsen voor conflicten zijn op. Voor aardbevingen zijn nog wel budgetten, maar dat geld kan het Rode Kruis niet inzetten voor bijvoorbeeld slachtoffers in Oekraïne. ‘Ik kan niet zeggen: in die pot voor aardbevingslachtoffers zit genoeg geld, ik gebruik het voor iets anders,’ zegt Lahr. De nood is hoog en de boodschap is duidelijk: het Rode Kruis heeft vele miljoenen nodig.
  • Het kabinet gaat haatimams harder aanpakken, belooft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in De Telegraaf. ‘Haatimams zullen we het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk maken,’ zegt Asscher. De minister zegt dat er kritischer zal worden gekeken naar de visatoewijzing van religieuze predikers: ‘Als een imam uit Syrië hier wil gaan preken en hij heeft daar geen vredelievende bedoeling mee, dan krijgt hij geen visum. Maar ook Nederlandse imams, mensen die hier zijn opgegroeid en die haat zaaien, zullen we het leven lastig maken.’ In Nederland woonachtige haatimams kunnen volgens Asscher een gesprek met de burgemeester verwachten.
  • De Britse acteur en regisseur Richard Attenborough is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn zoon aan de BBC. Lord Attenborough was zes decennia lang een prominente figuur in de internationale filmwereld. Hij speelde in beroemde films als Brighton Rock, The Great Escape en Jurassic Park. Als regisseur won hij met Gandhi twee oscars.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.