nederland

Media 26 augustus: angst voor recessie en radicale moslims

Door Tom Reijner - 26 augustus 2014

Economen vrezen een derde recessie en willen dat er stimuleringsmaatregelen worden genomen. En er komt een Twitteroffensief tegen radicale moslims en IS-aanhangers. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 26 augustus:

* Recessie?

De vrees voor een derde recessie op rij neemt flink toe, schrijft Het Financieele Dagblad. De nationale overheden en de Europese Centrale Bank (ECB) moeten stimuleringsmaatregelen nemen om een zogenoemde ‘triple dip‘ – een derde recessie na de krediet- en schuldencrisis te voorkomen.

Nu de rentes overal in Europa naar historisch lage niveaus dalen, neemt de vrees voor een nieuwe economische neergang toe. De euro daalde maandag naar de laagste stand in elf maanden tijd, nadat ECB-president Mario Draghi suggereerde dat hij van plan was de geldpers aan te zetten.

* Bemiddeling

The Washington Post komt met een verhaal over Qatar en de rol die het oliestaatje speelde bij de vrijlating van de Amerikaanse journalist Peter Curtis. Hij werd dit weekeinde na een bijna twee jaar durende gijzeling vrijgelaten in Syrië door Jabhat al-Nusra, een terreurbeweging die vecht tegen het bewind in Damascus.

De vrijlating was vooral te danken aan de bemiddeling van Ghanim Khalifa al-Kubaisi, de chef van de inlichtingendienst van het steenrijke oliestaatje. Qatar, dat goede banden heeft met soennitische extreme groeperingen in het Midden-Oosten  – waaronder met Hamas – geldt als een partner voor de Verenigde Staten bij dit soort bemiddelingspogingen om ontvoerde Amerikanen vrij te krijgen.

De Golfstaat was ook betrokken bij overleg tussen de Amerikanen en de Taliban in Afghanistan. Ook zou Qatar volgens The Washington Post de ruil tussen de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl en vijf Taliban-gevangenen hebben geregeld.

* Radicale moslims

Er komt een ‘Twitteroffensief’ tegen radicale moslims en aanhangers van de Islamitische Staat (IS). Dat willen althans de Nederlandse moskeeën, meldt het AD.

Jonge moslims worden opgeroepen om op internet en sociale media tegenwicht te bieden aan deze extremisten. De jongeren moeten laten zien dat de daden van IS ‘niet door de beugel’ kunnen, zegt Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid in de krant.

Twitteraars die blij zijn met gruwelijke misdaden door terroristen, bijvoorbeeld de onthoofding van de Amerikaanse fotojournalist James Foley, moeten volgens hem bestraffend worden toegesproken. Geweldsexcessen zoals die van IS horen niet bij de islam, vindt Elforkani

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.