nederland

Media 27 augustus: een hogere zorgpremie en Zwarte Piet

Door Tom Reijner - 27 augustus 2014

De Nederlandse burger moet meer betalen voor de maandelijkse zorgpremie. En de jurist die belangen verdedigt van de beweging tegen Zwarte Piet stopt wegens doodsbedreigingen. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 27 augustus:

* Nederlanders gaan meer betalen voor hun zorgpremie. De premie voor een basisverzekering gaat volgend jaar met een tientje omhoog, melden bronnen rond het begrotingsoverleg aan het AD.

De coalitiepartijen VVD en PvdA, het kabinet en de ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan tijdens deze onderhandelingen uit van een jaarlijkse premie van 1.215 euro per volwassene in 2015.

Dat is een stijging van 114 euro in vergelijking met vorig jaar. De stijging is volgens de krant te wijten aan de overheveling van zorgtaken naar gemeenten en het feit dat werkgevers die eerst te veel meebetaalden aan de zorgverzekering nu wettelijk worden gecompenseerd.

* Ook uit het AD: de jurist van de beweging tegen Zwarte Piet houdt ermee op. Frank King (50) zegt dat hij te vaak doodsbedreigingen krijgt en wordt uitgescholden. Bovendien, zegt hij in een interview met de krant, kosten de werkzaamheden hem ‘een enorme hoeveelheid tijd’.

Hij wordt vervangen door de (blanke) mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom. King, die van Surinaamse afkomst is, zegt dat hij liever had gezien dat een zwarte advocaat het van hem over zou nemen, maar is blij met wat hij heeft bereikt: ‘de rechter heeft klip en klaar vastgesteld dat Zwarte Piet racistisch is en dat kan niemand meer negeren. Zwarte Piet moet aangepast. De zwarte kleur moet weg,’ zegt de vertrekkende advocaat.

* De Amerikaanse zender ABC News meldt dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) al ruim een jaar een 26-jarige Amerikaanse vrouw gegijzeld houdt. In ruil voor haar vrijlating willen de terroristen 6,6 miljoen dollar. De vrouw was naar het door een burgeroorlog verscheurde land gegaan om humanitaire hulp te bieden.

Het nieuws komt ruim een week nadat bekend werd dat de Amerikaanse journalist James Foley op gruwelijke wijze om het leven kwam. Dit weekeinde was er ook goed nieuws. Toen Peter Curtis, eveneens een Amerikaanse verslaggever, uit handen van zijn ontvoerders ontsnapte. Hij was niet gegijzeld door IS, maar door Jabhat al-Nusra, een beweging die is verbonden aan terreurnetwerk Al-Qa’ida.

* De Britse krant The Telegraph gaat nog even door op de enorme misbruikzaak in het Britse Rotherham, die dinsdag aan het licht kwam. Volgens de krant zijn managers die faalden bij de bescherming van de 1.400 seksueel misbruikte kinderen actief in andere (hoge) functies.

In elk geval zijn zij niet gestraft. The Telegraph vraagt zich hardop af waarom in al die jaren van misbruik (het gaat om periode van ruim zestien jaar) niets tegen deze schandalige praktijken is gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.