nederland

Nieuwsagenda: Feyenoord in Oekraïne, nieuwe premier Turkije

Door Servaas van der Laan - 21 augustus 2014

Feyenoord voetbalt vanavond in Oekraïne voor een plaatsje in de Europa League. De aanstaande Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt zijn nieuwe premier bekend.

  • ‘Voetbal is oorlog, maar oorlog betekent soms geen voetbal,’ schrijft correspondent Olaf Koens donderdag in de Volkskrant. Toch is Feyenoord, in gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), naar Oekraïne afgereisd voor de wedstrijd tegen Zorja Loehansk in de voorronde van de Europa League. Loehansk inderdaad, de stad die al dagen wordt belegerd door de Oekraïense strijdkrachten. In de grasmat in het stadion van Loehansk zit een grote krater als gevolg van een granaatinslag. De wedstrijd wordt om die reden gespeeld in de hoofdstad Kiev, waar het een stuk rustiger is. De tegenstander zegt klaar te zijn voor Feyenoord. ‘We hebben zo veel ellende meegemaakt, wij zijn nergens meer bang voor,’ zegt trainer Joeri Vernidoeb. De wedstrijd begint om 19.45 uur en wordt uitgezonden op RTL 7. Feyenoord is overigens niet de enige Nederlandse club die vanavond in actie komt. PEC Zwolle debuteert vanavond in de Europa League tegen Sparta Praag en PSV en FC Twente spelen tegen respectievelijk Shakhtyor en Qarabağ.
  • Het gerechtshof in Leeuwarden spreekt zich uit in de verkrachtingszaak van plassende vrouwen op festivals en evenementen. Een 27-jarige man vergreep zich aan zeker twaalf vrouwen terwijl zij op het toilet waren op Lowlands, tijdens de Sneekweek en bij de Visserijdagen in Harlingen. Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vier jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk.
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert donderdag de werkloosheidscijfers voor de maand juli. In juni daalde de werkloosheid naar een totaal van 657.000 personen. Dat is 8,4 procent van de beroepsbevolking. Voor het eerst in lange tijd daalde ook het aantal WW-uitkeringen in Nederland. Het is de vraag of die trend zich voortzet. Cijfers vindt u in de loop van de dag hier.
  • De deze maand gekozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt vandaag de naam van de nieuwe premier van Turkije bekend. Waarschijnlijk zal de AK-partij voormalig president Abdullah Gül naar voren schuiven als premier. Deze vreemde vorm van stuivertje wisselen maakt het voor Erdogan mogelijk om aan de macht te blijven. De maximale ambtstermijn van zijn premierschap was immers verstreken. Als president heeft Erdogan minder macht, maar hij heeft al laten blijken de grondwet aan te passen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.