nederland

Rotterdam is in de Witte Aap gelogeerd

Door Servaas van der Laan - 28 augustus 2014

Nooit gebeurde er iets onoorbaars in het beroemde Rotterdamse café De Witte Aap in de Witte de Withstraat. Maar na een steekpartij op het terras moet de zaak twee weken dicht. Rotterdam komt intussen in opstand.

‘Negentien jaar lang gaat het helemaal goed, en dan is er plotseling zo’n debiel die dat verstiert,’ zegt eigenaar Marco Buitendijk tegen elsevier.nl.

Steekpartij

Na een steekpartij woensdagnacht op het terras in de Witte de Withstraat werd de zaak op last van locoburgemeester Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) gesloten voor maximaal twee weken. Dat de beveiligers de ruzie probeerden te sussen en de eigenaar alle assistentie verleende aan de politie mocht niet baten.

Nadat Metro donderdagochtend over de zaak berichtte ontstond er ophef onder Rotterdammers en in de lokale politiek. ‘Als ze voor het stadhuis iemand neersteken gaat dat dan ook twee weken dicht,’ vroeg een verbaasde Rotterdammer zich af in Metro.

Fans van De Witte Aap zijn intussen op Facebook een actie begonnen om de tent zo snel mogelijk weer open te krijgen. De pagina ‘Gooi De AAP ZSM Weer Open’ heeft al bijna 3.000 likes.

‘Ik weet niet wie die pagina begonnen is, maar het is erg leuk om te zien,’ zegt Buitendijk. ‘Ik ben heel dankbaar voor de steun en blij dat ik niet alleen sta.’

Omzet

Maandag zou eigenaar Buitendijk zijn verhaal mogen vertellen tegen de gemeente. Tot die tijd moest zijn zaak dichtblijven. Dit betekent dat de zaak de omzet van het drukke weekend rond de City Race zou moeten missen. Raadsleden Jos Verveen (D66) en Anton Molenaar (Leefbaar Rotterdam) snappen niet dat het tot maandag moet duren voordat de ondernemer wordt gehoord.

De gemeente heeft na alle ophef besloten om het gesprek te vervroegen naar vrijdagochtend. Maar of de zaak na het gesprek opengaat, is onzeker. ‘Ik kan niet veel anders dan wachten,’ zegt Buitendijk. ‘Alles wat ik nu zeg, is speculatie. Ik ga vanavond maar voetbal kijken op de bank, de rest zie ik morgen wel.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.