nederland

Wie was dat eigenlijk, de pas geliquideerde Samir B.?

Door Anne-Marie Spermon - 29 augustus 2014

De uit Amsterdam afkomstige Samir Bouyakhrichan is in de nacht van woensdag op donderdag doodgeschoten in het Spaanse dorpje Benahavis. Hoewel bij het grote publiek niet zo bekend, was Boeyakhrichan een kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld.

De 36-jarige Bouyakhrichan, die de bijnaam Scarface droeg, kwam om het leven in een café in winkelcentrum Monte Halcones. Hij werd door verschillende kogels geraakt in zijn rug en hoofd.

De beruchte onderwereldfiguur verbleef de laatste jaren in Spanje, maar was ook te vinden in Dubai. Hoewel zijn naam voor zijn liquidatie bij het grote publiek geen belletje deed rinkelen, is hij in verband gebracht met meerdere geruchtmakende, internationale drugszaken.

Waar zouden we de Amsterdammer met Marokkaanse achtergrond van kunnen kennen?

Staatsliedenbuurt

In 2012 werd Nederland opgeschrikt door een steeds groter wordend conflict in de Amsterdamse onderwereld. Een gestolen drugspartij in Antwerpen zou de aanleiding zijn geweest voor een vloedgolf van schietpartijen en liquidaties. ‘Wildwesttaferelen’ noemde RTL nieuws de gebeurtenissen in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Het geweld zou zijn begonnen nadat 200 kilo cocaïne werd ontvreemd in Antwerpen. Samir Bouyakhrichan was vermoedelijk de eigenaar van die partij, aldus crimescene.pro. Bouyhakhrichan zou vervolgens kameraad en topcrimineel Gwenette Martha de opdracht hebben gegeven de partij terug te halen.

De maat was vol toen één van de beste vrienden van Martha, Najeb Bouhbouh, in Antwerpen werd vermoord. Benaouf A., die de drugspartij voor Martha moest terughalen, zou daartoe opdracht hebben gegeven. A. zou bovendien losgeld, dat hij Martha was verschuldigd, niet hebben terugbetaald.

Martha en consorten openden de jacht op A., en dat leidde uiteindelijk tot de dubbele liquidatie van twee bekenden van Benaouf A. in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. Martha werd zelf in mei dit jaar doodgeschoten met een kalasjnikov.

Woonwagen

In 2010 kwam ‘Scarface’ bij de Nederlandse politie in beeld als verdachte in de zaak rondom de dood van de 12-jarige Danny Gubbels. De vader van het kind, dat in een woonwagen in Breda dodelijk werd geraakt door een afgeketste kogel, zou cocaïne hebben gejat van Bouyhakhrichan.

De Amsterdammer werd door Spanje, waar hij toen al verbleef, uitgeleverd aan Nederland, maar de vermeende ruzie tussen hem en de vader van Danny Gubbels kon nooit worden bewezen. Een Brit en een Nederlander werden uiteindelijk veroordeeld voor de schietpartij.

Southampton

Bouyhakhrichan zou bij veel meer grote drugstransporten en strafzaken betrokken zijn geweest. Hij zou belang hebben gehad in één van de grootste partijen coke ooit onderschept door autoriteiten.

Maar liefst twaalfhonderd kilo cocaïne, met een straatwaarde van grofweg 45 miljoen euro, werd ontdekt in de Britse plaats Southampton. Eigenaar was de Amsterdamse sportschoolhouder Mohammed Z.

Volgens crimescene.pro duikt de naam van Samir Bouyhakhrichan ook op in het afpersingsdossier rondom één van Nederlands bekendste onderwereldfiguren, Willem Holleeder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.