nederland

Wie was geliquideerde crimineel ‘Pirki’ van der Meijden?

Door Shari Deira - 19 augustus 2014

De man die maandagavond werd neergeschoten in Amsterdam-Oost blijkt een beruchte crimineel te zijn. Het gaat om de 34-jarige Derkiaoui van der Meijden, die in de onderwereld bekend staat als ‘Derk’ en ‘Pirki’.

Van der Meijden droeg op het moment dat hij werd beschoten een kogelwerend vest, schrijft Het Parool dinsdag. Hij werd beschoten op de hoek van de C. van Eesterenlaan met de Borneakade in Amsterdam-Oost.

Scooter

De Nederlandse-Marokkaan werd neergeschoten met een automatisch vuurwapen. Een getuige zegt het geluid te hebben herkend van een kalasjnikov. Kort na de schietpartij reed een donkergekleurde scooter weg, waarnaar de politie nog op zoek is.

Naar nu blijkt, is de man die om het leven kwam bij de schietpartij geen gewone burger. Van der Meijden werd verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012.

Die schietpartij werd toen door burgemeester Eberhard van der Laan omschreven als ‘wild west-tafereel‘. De 21-jarige Saïd el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf kwamen daarbij om het leven. De politie wilde Van der Meijden voor de rechter krijgen, maar dat lukte niet vanwege gebrek aan bewijs.

Doelwit

Van der Meijden zat volgens de NOS in het kamp van de in mei geliquideerde crimineel Gwenette Martha. Aanleiding voor de liquidatie van Martha was een conflict over cocaïne.

Het belangrijkste doelwit van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt was Benaouf A., maar die wist te ontkomen. A. zegt dat Van der Meijden en zijn partner professionele huurmoordenaars zijn. Van der Meijden zou zich ook door Martha hebben laten inhuren.

Het is opvallend dat er bij de liquidaties zulk grof geweld wordt gebruikt. Martha werd door zeker tachtig kogels geraakt en de moordenaars van Van der Meijden gebruikten een automatisch vuurwapen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.