nederland

Amersfoorts gezin vertrokken naar Syrië voor jihad

Door Shari Deira - 05 september 2014

Een gezin uit Amersfoort is naar Syrië afgereisd, vermoedelijk om zich aan te sluit bij een jihadistische groepering. Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) werd daar deze week van op de hoogte gebracht.

Bolsius schrijft dat vrijdag in een brief aan de gemeenteraad. Hij geeft geen informatie over de grootte van het gezin of de leeftijd van de gezinsleden.

Radicalisering

De burgemeester schrijft dat er geen aanwijzingen zijn dat ‘in de omgeving van het gezin meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering’. Dat neemt niet weg dat wij allemaal verantwoordelijkheid hebben om alert te zijn op mogelijke signalen voor radicalisering en jihadisme.’

De gemeente deelt informatie over het gezin met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de AIVD, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming.

Uit onderzoek van Trouw blijkt dat het midden van Nederland behoort tot een van de regio’s waarin jihadsympathisanten wonen. Amersfoort werd daarbij niet specifiek genoemd, maar wel Utrecht, Hilversum, Zeist en Huizen.

Huizen

Intussen is er nog steeds onduidelijkheid over de kinderen van de gezinnen in Huizen. Zij werden uit huis geplaatst, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat de gezinnen naar Syrië wilden afreizen. Inmiddels zijn drie van de vier gearresteerde volwassenen vrijgelaten.

Advocaat Michiel Pestman, die de 34-jarige man verdedigt die nog vastzit, zegt dat het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Huizen ernstig hebben gefaald met de arrestatie. De gezinnen zijn volgens hem ‘om niets ontwricht’.

‘Ze ontkennen dat ze naar oorlogsgebied wilden gaan, vanwege hun kinderen,’ zegt Pestman. De arrestaties zouden alleen zijn verricht op basis van een ambtsbericht van de AIVD. ‘Hierin stond alleen dat de gezinnen van plan waren zich te vestigen in het kalifaat van IS. Verder staat er niets.’

Momenteel zou er onderzoek worden gedaan naar een harde schijf, die zijn cliënt al jaren niet heeft gebruikt. De verdachte heeft bij de onderzoeksrechter toegelicht dat hij wil emigreren naar een land ‘waar hij zich als moslim meer thuis zou voelen’. ‘Hij heeft gekeken naar Syrië, maar ook naar Egypte en Marokko. Ook niets strafbaars.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.