nederland

Buma wil niet debatteren met Hizb ut Tahrir: wie zijn zij?

Door Tom Reijner - 03 september 2014

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wilde woensdagavond niet in gesprek met Okay Pala, de woordvoerder van de radicaalislamitische beweging Hizb ut Tahrir in Nederland.

Pala was uitgenodigd om te discussiëren met de CDA-fractievoorzitter in het nieuwe tv-programma Pauw. Buma ging niet in gesprek met de woordvoerder, omdat zijn beweging geweld verheerlijkt. ‘Met zo’n meneer wil ik niet aan tafel zitten,’ zei Buma. Hij vindt dat de organisatie moet worden verboden. Wat is dit voor een beweging?

Flyers

De fundamentalistische moslimorganisatie Hizb ut Tahrir kwam deze week in het nieuws, omdat het 1 miljoen pamfletten wil verspreiden tegen het anti-jihadistische beleid van het kabinet. De flyers worden de komende tijd in de Randstad verspreid, schreef het AD dinsdag.

De groep wil zich daarmee verweren tegen de in hun ogen harde aanpak van het kabinet van jihadisten. Het flyeren is een handelsmerk van deze radicale moslims: vorig jaar haalden ze de woede op de hals van verschillende moskeeën in Amsterdam.

Aanhangers van Hizb ut Tahrir stonden voor gebedshuizen folders uit te delen, om aandacht te vragen voor het islamitische kalifaat waarin de sharia de dienst uitmaakt. Volgens de AIVD is de beweging bereid om voor dat doel geweld te gebruiken.

Kalifaat

Hizb ut Tahrir (Partij van de bevrijding) is een internationale, soennitisch-islamitische politieke organisatie, die tot doel heeft alle moslimlanden te verenigen in een kalifaat. Zo’n streng-islamitische staat zorgt volgens Hizb ut Tahrir voor ‘stabiliteit en veiligheid’. De organisatie is in landen als Duitsland (vanwege antisemitische uitlatingen) en Pakistan verboden.

De beweging heeft naar schatting 2 miljoen leden wereldwijd en is zeer anti-Israël. De groep radicale moslims wil de ‘afbraak van het illegale bestaan’ van de Joodse staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.