nederland

Deze gigant is vannacht de Rotterdamse haven binnengevaren

Door Servaas van der Laan - 29 september 2014

Inwoners van Rotterdam hebben in de nacht van maandag op dinsdag één van de grootste cruiseschepen ter wereld de Rotterdamse haven zien binnenvaren. De Oasis of the Seas arriveerde rond 1.45 in de nacht bij de Wilhelminakade.

Met een lengte van 360 meter, een hoogte van 72 meter en een breedte van 60,5 meter (225.282 Gross Tonnage) is de MS Oasis of the Seas, samen met zusje Allure of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld. Dit koninklijk gevaarte van het Noorse cruisebedrijf Royal Carribean International weegt maar liefst 100.000 ton, vergelijkbaar met het gewicht van een supervliegdekschip. Ruim 17.500 pk zorgen ervoor dat het schip een snelheid van 20 knopen kan halen, ongeveer 34 kilometer per uur.

Wilhelminakade

Deze kolos was maandagavond van dichtbij te bewonderen vanaf de kades langs de Nieuwe Waterweg, het Scheur en de Nieuwe Maas. Rond 1.00 kwam het cruiseschip de Rotterdamse haven binnen.

De Oasis of the Seas kwam 1.45 uur in de nacht bij de Cruiseport Rotterdam aan de Wilhelminakade (havennummer 1248) aan waar de passagiers voet aan wal konden zetten. Verspreid langs de kade stonden tientallen geïnteresseerden naar het reusachtige gevaarte te kijken. De Wilhelminakade moest voor 7 miljoen euro worden verbouwd om een cruiseschip van het formaat Oasis of the Seas te kunnen ontvangen.

Dokbeurt

Normaal gesproken vaart het cruiseschip uitsluitend over en rond de Caribische Zee waar het warme oorden aandoet. Maar de cruiseliner stak deze maand de Atlantische Oceaan over voor een bezoek aan Europa.

In Rotterdam zal het schip een welverdiende opknapbeurt krijgen bij scheepswerf Keppel Verolme in de Botlek. Deze scheepswerf heeft één van de weinige droogdokken in de wereld waar het schip inpast.

Vermaak

Zoals op ieder cruiseschip is ook op de Oasis of the Seas gedacht aan vermaak voor de passagiers die de zeezichten zat zijn. Het schip heeft een casino, kabelbaan, een golfbaan, meerdere nachtclubs en bars, een cabaretclub, vijf zwembaden, sportvelden en zelfs een heel pretpark.

Ook is op het schip het Central Park in New York nagemaakt. Bezoekers kunnen via een zogeheten Dreamwork Experience bovendien communiceren met fictieve 3d-karakters zoals het stripfiguur Shrek.

Kosten?

Een achtdaags verblijf aan boord van de Oasis of the Seas in een eenvoudige binnenhut is te boeken voor ongeveer 550 euro. Maar wie de echte cruiservaring wil, boekt de royal loft suite met twee verdiepingen, waarvan de bovenste een panoramisch uitzicht biedt. Hiervoor moet wel minimaal tussen de 3.000 à 4.000 euro per persoon neergeteld worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.