nederland

Deze vijf polderjihadisten kunnen nu niet meer bij hun geld

Door Tom Reijner - 20 september 2014

Nog eens vijf Syriëgangers uit Nederland kunnen geen geld meer van hun bank- en spaarrekening halen. Hun financiële tegoeden zijn per direct bevroren.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB), schrijft De Telegraaf zaterdag. Op de DNB-lijst staan nu dertien Nederlandse jihadisten die geen toegang meer hebben tot hun financiële tegoeden.

Strafbaar

De personen op deze lijst mogen op geen enkele manier financiële transacties verrichten. Ze kunnen daarom niet pinnen, geld overmaken of een verzekering afsluiten. Daarnaast is het voor familie, kennissen of wie dan ook strafbaar om hen daar eventueel bij te helpen.

Op die manier moet worden voorkomen dat zij deze middelen gebruiken voor jihadistische en terroristische activiteiten in Syrië, waar radicaalislamitische bewegingen als Islamitische Staat (IS) en Jabhat al Nusra dood en verderf zaaien. Bij deze groepen is ook een aanzienlijk aantal Nederlandse jihadisten actief.

Sharia

Op de lijst staan Soufian el J. uit Huizen, Hatim Mohamed R. uit Leidschendam, Ismail A. uit Amsterdam, Abdelkarim el A. uit Arnhem en Marouane Boulahyani. De achternaam van de laatstgenoemde is bekend, omdat hij in het verleden aan de weg zou hebben getimmerd als rapper, schreef De Nieuwe Revu in juli. In een interview met het blad doet Boulayhani zijn verhaal over zijn daden in Syrië aan de zijde van IS.

Op het slagveld heeft de jihadist het naar zijn zin. ‘We rennen en keren niet terug tot we face-to-face staan om deze vieze zwijnen af te slachten die onze moeders hebben verkracht.’

Geen geheim

Ook maakt hij er geen geheim van dat de verspreiding van de sharia zijn grote wens is. ‘We pakken land voor land totdat heel de wereld sharia heeft. Amerika kan straaljagers inzetten, maar het heeft geen nut. En Amerika is de eerste op onze lijst! Wie Amerika heeft gesteund, zal zijn hoofd verliezen.’ Op Twitter deelt hij onder de naam Maru-One zijn ervaringen en diverse religieuze teksten.

Een andere jihadist op de lijst is Abdelkarim el A., eveneens uit Arnhem. Hij vecht al langere tijd in Syrië, weet De Telegraaf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.