nederland

Elsevier lanceert website Beste studies 2014

Door Ruud Deijkers - 24 september 2014

Vanaf woensdag 24 september kunnen scholieren die een opleiding willen doen aan een hogeschool of universiteit, plus studenten op zoek naar een passende master-opleiding terecht op bestestudies.elsevier.nl

De twintigste editie van het jaarlijkse onderzoek Beste studies van Elsevier en onderzoeksbureau ResearchNed verschijnt dit jaar grotendeels online en is verrijkt met nuttige informatie over alle opleidingen in het hoger onderwijs.

Op de website bestestudies.elsevier.nl is te vinden hoe tevreden studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten zijn over hun opleiding en waarom.

Bovendien kiezen ruim 2.000 hoogleraren en universitair hoofddocenten de beste opleiding op hun vakgebied. Naast deze oordelen geeft Elsevier per opleiding aanvullende informatie over onder meer bindend studieadvies,  contacttijd met docenten en studierendement.

Eindhoven en Avans winnen

De website is in de eerste plaats bedoeld voor scholieren van havo, vwo en mbo die een bachelor-opleiding willen kiezen. In de tweede plaats voor bachelor-studenten die op zoek zijn naar een geschikte master-opleiding. Verder is bestestudies.elsevier.nl nuttig voor iedereen die geïnteresseerd is in de kwaliteit van opleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs.

In weekblad Elsevier staan deze week de universiteiten en hogescholen met de meeste (en minste) opleidingen met tevreden studenten. Bovenaan de lijst met winnende universiteiten staat de Technische Universiteit Eindhoven. Avans hogeschool is de winnaar onder de hogescholen.

Onderscheid

Niet alle universiteiten en hogescholen zijn even goed met elkaar te vergelijken, daarom maken Elsevier en ResearchNed onderscheid naar brede, specialistische en technische universiteiten en naar grote, middelgrote en specialistische hogescholen.

Bronnen voor het onderzoek Beste studies zijn de Nationale Studenten Enquête waarvoor alle studenten in het hoger onderwijs worden benaderd, en de Studiekeuzedatabase, verzorgd door Studiekeuze123. De jaarlijkse Elsevier Faculty Rating onder hoogleraren en universitair hoofddocenten is uitgevoerd door weekblad Elsevier en ResearchNed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.