nederland

Ex-freefighter Dick Vrij zit vast omdat hij op ‘dodenlijst’ staat

Door Shari Deira - 11 september 2014

Voormalig freefighter Dick Vrij (49) zit op eigen verzoek in de gevangenis, omdat hij volgens de politie en het Openbaar Ministerie (OM) op een dodenlijst zou staan. Wie Vrij dood wil hebben, is onduidelijk maar op straat is hij niet meer veilig.

De recherche wil pas zeggen wie Vrij wil vermoorden, als Vrij openheid van zaken geeft, meldt Het Parool. Alleen in dat geval kan Vrij buiten de gevangenis bescherming krijgen.

Bedreiging

Dick Vrij’s advocaat Nico Meijering hekelt het beleid. ‘Het is onvoorstelbaar: de recherche zegt hem dat hij op een dodenlijst staat, maar wil niet vertellen uit welke hoek de bedreiging komt, tenzij Vrij hen informatie geeft. Mijn cliënt heeft zelf geen flauw idee wie hem naar het leven zou staan.’

Vorig jaar werd Vrij samen met medeverdachte Danny K. gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken, afpersing, bedreiging en drugshandel. De twee zouden opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van Satudarah-voorman Etous Belserang.

De spanningen in de Amsterdamse onderwereld zijn de afgelopen weken hoog opgelopen. Twee mannen zijn in korte tijd op zeer gewelddadige wijze geliquideerd in de hoofdstad en het lukt justitie maar niet om een eind te maken aan de drugsoorlog.

Verbaasd

De voorlopige hechtenis van Vrij werd in juli geschorst wegens persoonlijke omstandigheden onder protest van het OM. Vrij vroeg woensdag om de schorsing op te heffen, zodat hij terug de gevangenis in kon, maar dat wilde het OM niet. Iets waar Meijering zeer verbaasd over is.

‘Eerst wil het OM hem achter de tralies, vervolgens krijgt mijn cliënt informatie dat zijn leven gevaar loopt en als hij voor zijn eigen veiligheid de cel in wil, verzet het OM zich daartegen,’ zegt Meijering tegen de krant.

Volgens de raadsman is de liquidatiegolf in de stad aanleiding voor het beleid van politie en het OM. Zij zouden aan meer beruchte Amsterdammers vertellen dat zij op de dodenlijst staan: ‘Maar bescherming wordt hen niet geboden. Mensen blijven daardoor in grote vertwijfeling achter, en sommigen kiezen er dan voor zich te bewapenen. Dat werkt het geweld alleen maar in de hand.’

Meijering pleit daarom voor een ‘onafhankelijk onderzoek’ naar de werkwijze van het OM.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.