nederland

Fred Ros spreekt, Holleeder verdacht van drie moorden

Door Shari Deira - 15 september 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) is begonnen met een voorbereidend onderzoek naar Willem Holleeder. De nieuwe kroongetuige Fred Ros heeft verklaard dat Holleeder bij zeker drie moordzaken betrokken zou zijn.

Het onderzoek wordt geleid door onderzoeksrechter S.F. van Merwijk, meldt NRC Handelsblad maandag. Het onderzoek is op 10 september begonnen.

Motor

De moorden waarbij Holleeder volgens Ros betrokken was, zijn die op Cor van Hout, Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Heineken-ontvoerder Cor van Hout, de zwager van Holleeder, werd in 2003 in de Amstelveense Dorpsstraat doodgeschoten vanaf een motor.

Vastgoed- en hasjhandelaar Houtman werd in november 2005 doodgeschoten en Van der Bijl, eigenaar van café De Hallen in Amsterdam, werd in 2006 geliquideerd. Van der Bijl was goed bevriend met Van Hout en hielp Van Hout en Holleeder met hun vlucht naar Frankrijk na de Heineken-ontvoering.

Volgens Ros heeft Holleeder opdracht gegeven voor de drie moorden. Aanleiding voor het OM om een nieuw voorbereidend onderzoek te beginnen naar de beruchte crimineel. Het OM denkt al langer dat Holleeder betrokken is bij een reeks liquidaties.

Fred Ros

Vrijdag werd bekend dat het OM een deal heeft gesloten met Fred Ros. Vorig jaar werd Ros nog veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar vanwege zijn rol bij een aantal liquidaties. Hij zou onder meer de moord op Van der Bijl hebben geregisseerd.

Nu Ros bereid is om verklaringen af te leggen over anderen uit het criminele circuit eist het OM in hoger beroep vijftien jaar celstraf. Jarenlang zweeg Ros en bleef hij weg uit de rechtszaal. In augustus 2006 werd hij in Spanje opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.