nederland

Grotere kans op terreuraanslag: is er reden om bang te zijn?

Door Shari Deira - 26 september 2014

Andere terreurgroepen dan IS proberen mogelijk ook aanslagen te plegen in Europa, om zich zo meer te profileren. ‘De opmars van IS kan ertoe leiden dat Al-Qa’ida wil bewijzen dat het er nog steeds is.’

Antiterreurchef Gilles de Kerchove van de Europese Unie zegt dat vrijdag tegen BBC News. Sowieso is volgens De Kerchove de kans op aanslagen groter nu het Westen en Arabische landen ingrijpen in Syrië en Irak.

Concert

Toch is het belangrijk dat we ons niet bang laten maken, want daar is volgens minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) geen reden voor. ‘Iedereen moet gewoon normaal leven, normaal naar de dingen gaan die nodig zijn.’

Ook naar concerten en andere evenementen, het is geen probleem: ‘Normaal naar de film, naar het voetbal, naar de stad. Met de metro, met de bus, met de trein gaan.’ De minister gaat vrijdagavond zelf in Rotterdam met de metro naar een concert, samen met zijn vrouw.

IS heeft moslims die wonen in landen van de anti-IS coalitie opgeroepen om aanslagen te plegen. Inmiddels zijn er al dreigementen geuit tegen militairen, waardoor het ministerie van Defensie hen adviseert niet meer in uniform te reizen in het openbaar vervoer. Voor militairen in België geldt datzelfde advies.

Radicalen

Terrorismedeskundigen zeggen vrijdag ook in dagblad Trouw dat de gemiddelde burger niets kan doen tegen de terreurdreiging. Oplettendheid was vooral geboden bij teruggekeerde Syriëgangers, inmiddels geldt dat ook voor radicalen die in Nederland wonen.

‘Maar die verschuiving is vooral een zaak van de inlichtingendiensten,’ zegt Liesbeth van der Heide van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme tegen de krant. Het is zeker niet de bedoeling dat burgers stations en andere voor de hand liggende doelwitten gaan vermijden.

‘Het gaat groeperingen als IS om het zaaien van angst. Als mensen stations gaan mijden, hebben zij hun doel al half bereikt.’

Bovendien besteden veiligheidsdiensten extra aandacht aan dreiging van IS. Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zei tegen de NOS dat er ‘intern is opgeschaald’. Er zijn extra mensen aangetrokken en andere onderwerpen zijn doorgeschoven naar een later moment.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.