nederland

‘Haagse jihadisten planden aanslag op Europese Commissie’

Door Tom Reijner - 20 september 2014

De Belgische justitie verdenkt jihadisten uit Den Haag ervan dat zij een aanslag voorbereidden op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel.

Dat meldt de NOS zaterdag op basis van bronnen. De Belgische justitie wil dit niet bevestigen.

Vliegveld

De twee jihadisten, een man en een vrouw van Turkse afkomst, werden begin augustus op het Brusselse vliegveld Zaventem gearresteerd toen ze terugkeerden uit Turkije.

Waarschijnlijk was het tweetal naar Syrië gegaan om daar deel te nemen aan de jihad. De twee verdachten hebben zich volgens de Belgische justitie schuldig gemaakt aan deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en financiering van terrorisme.

De verdachten hoorden bij een terroristische groepering. Terwijl de twee inwoners van Den Haag in België werden aangehouden, doorzocht de Nederlandse politie vier huizen in Den Haag, schrijft de NOS. In de huizen werd jihadistisch materiaal in beslag genomen.

Bang

Juist vandaag werd bekend dat de Belgische justitie de afgelopen maanden een aantal aanslagen van ex-Syriëgangers en andere jihadisten heeft voorkomen, schreef het Belgische dagblad De Tijd.

De geplande aanslagen waren vergelijkbaar met de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei, waarbij vier mensen werden vermoord.

Volgens het blad is de informatie bewust verzwegen om de bevolking niet bang te maken. De verdachten van de verijdelde aanslagen zitten in de gevangenis. Het is onduidelijk welke doelwitten de terroristen op het oog hadden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.