nederland

Hockeyers moeten elkaar nu ‘verplicht’ een handje geven

Door Servaas van der Laan - 11 september 2014

De Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) wil dat alle hockeyers in Nederland vanaf dit seizoen elkaar voor en na de wedstrijd de hand schudden. Ook moet er gezamenlijk een drankje worden gedronken. In het oosten van het land zijn deze gebruiken nu zelfs ‘verplicht’.

Het staat er echt, op de site van de KNHB: ‘ter bevordering van Sportiviteit & Respect wordt landelijk de regeling “Shake Hands” ingevoerd. Verenigingen zijn verplicht hieraan gevolg te geven’.

Handjes schudden

De regeling houdt in dat spelers voor de wedstrijd bij de middenstip in een rijtje gaan staan en elkaar een handje geven. Na de wedstrijd kijkt men elkaar opnieuw in de ogen en wordt gezamenlijk ‘een consumptie’ gedronken in het clubhuis.

Verplicht? ‘Niet helemaal,’ legt Marij van Tienen van de KNHB uit. ‘Wij willen het als KNHB alleen maar stimuleren,’ zegt de voormalig Hoofdklasse-keeper en huidig projectleider Sportiviteit en Respect bij de hockeybond. Volgens Van Tienen komt het idee bij de clubs zelf vandaan. ‘Op initiatief van Hockeyclub Amsterdam en MHC Alliance gebeurde dit in Noord-Holland vorig seizoen al. Spelers vonden het een goed idee dat dit ook bij andere clubs werd ingevoerd. Daar hebben wij gehoor aan gegeven. Daarom deze landelijke stimulans zodat bijvoorbeeld ook scheidsrechters op de hoogte zijn’.

Verplicht?

Het handje schudden is dus niet verplicht, maar waarom staat dit dan wel op de site van de KNHB? Het bericht blijkt afkomstig te zijn van het districtsbestuur Oost. Want daar is de maatregel wél verplicht, vertelt Rico Schaap van het districtsbestuur. ‘Helaas is dit nodig, we zien het met de verharding van de maatschappij in het algemeen. Spelers vergeten steeds vaker dat hockey sport en vrije tijd is.’ En daarom is het voor spelers van hockeyclubs in het oosten van het land nu verplicht om elkaar twee keer per wedstrijd even in de ogen te kijken en een handje te schudden. ‘Dat haalt de angel uit de wedstrijd,’ zegt Schaap.

Gaat het district dan ook optreden tegen weigeraars? Schaap: ‘Dat gaat natuurlijk niet, we gaan het niet controleren. Het is eigenlijk een morele verplichting, vind ik.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.