nederland

‘Jihadganger’ Huizen had tekst over zelfmoordaanslag in huis

Door Servaas van der Laan - 17 september 2014

De onderzoeksrechter liet een 33-jarige man uit Huizen vorige week vrij omdat er geen bewijs zou zijn voor diens jihadplannen. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de man informatie over een zelfmoordaanslag en omschrijvingen van explosieven in huis.

Vormen de twee vaders van gezinnen uit Huizen nu een gevaar voor de samenleving of niet? Over die vraag worden de rechtbank en justitie het voorlopig niet eens.

Jihad

Eind augustus werden twee gezinnen uit Huizen door de politie opgehaald. De ouders werden vastgezet en de kinderen moesten naar een pleeggezin. De paspoorten werden vervallen verklaard.

Het OM nam die maatregelen omdat de gezinnen op het punt zouden staan om naar Syrië af te reizen. Hier zouden ze zich willen aansluiten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Vrijgelaten

Maar de rechtbank in Utrecht gelooft niets van de jihadplannen van de gezinnen. Vorige week werden de ouders weer vrijgelaten. De kinderen mochten weer naar huis en de voorlopige ondertoezichtstelling werd opgeheven.

Foutje van het OM, en ze leefden nog lang en gelukkig? Niet helemaal. Justitie doet er alles aan om in ieder geval de twee vaders weer achter tralies te kregen. Het OM heeft daarom nieuwe informatie over één van de verdachten prijsgegeven.

Zelfmoordaanslag

In het huis van de 33-jarige verdachte is thuis een tekstbestand aangetroffen met informatie over een zelfmoordaanslag. Ook bezat hij omschrijvingen van explosieven, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en uitleg over het gebruik van wapens. Had de man bovenmatig interesse in zelfmoordaanslagen uit hobbyisme of was hij meer van plan?

Volgens het OM waren de mannen van plan de terreurplannen van IS te ondersteunen. De mannen stonden hierover met elkaar in contact.

Het Gooi en de jihad

Die vermoedens komen niet helemaal uit de lucht vallen. De politie heeft al langer meerdere potentiële jihadgangers in het Gooi op het oog.

Politie en OM hebben ook een doorzoeking gedaan bij de stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur in Hilversum. Daar zijn ook spullen in beslag genomen.

Die stichting stond onder leiding van Jermaine W. uit Amersfoort, die onlangs met zijn gezin naar Syrië is vertrokken. Deze Amersfoorter, broer van de veroordeelde Jason W. van de Hofstadgroep, werd als jihadist al langer in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Het OM onderzoekt de rol van de onderwijsinstelling.

Ronselaars

Intussen ontkent jihadronselaar Rudolph Holierhoek dat hij mensen heeft opgeroepen om deel te nemen aan terroristische acties in Syrië.

Zijn advocaat zegt tegen Omroep West dat Holierhoek actief was op sociale media, maar dat hij niets strafbaars heeft gedaan. Naast Holierhoek zit ook Abou Moussa vast op verdenking van het voorbereiden van moord en doodslag met terroristisch oogmerk. Zijn 24-jarige vrouw is voorlopig vrijgelaten maar ook zij blijft verdachte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.