nederland

Kreeg Mohammed Bouyeri hulp bij moord op Theo van Gogh?

Door Shari Deira - 22 september 2014

Tien jaar na de moord op Theo van Gogh rijst de vraag of Mohammed Bouyeri wel alleen handelde op de bewuste dag. Hoofdofficier Frits van Straelen denkt dat Bouyeri hulp heeft gekregen bij zijn gruwelijke daad.

‘Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed Bouyeri niet alleen heeft gehandeld,’ zegt Van Straelen maandagavond in Dossier EenVandaag. Het strafonderzoek naar de moord op Van Gogh heeft volgens Van Straelen ‘frustrerend weinig opgeleverd’.

Route

Op 2 november is het precies tien jaar geleden dat Van Gogh werd vermoord door Bouyeri in de Linnaeusstraat in Amsterdam. Bouyeri kreeg een levenslange celstraf voor zijn daad, en is de enige die is veroordeeld voor de moord. Maar kreeg hij geen hulp?

‘Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd,’ zegt Van Straelen. Ook zou Bouyeri financieel zijn ondersteund. Vanaf mei 2004 kreeg hij geen uitkering meer.

Er zijn ook vragen over de rol van de AIVD in de moordzaak, meldt het televisieprogramma. De inlichtingendienst zou hebben verzuimd informatie ‘dat de Hofstadgroep met iets bezig was, te delen met de regionale politiekorpsen en inlichtingendiensten’.

De AIVD verstrekte alleen opnames van na de moord, en niet van de cruciale periode ervoor, zegt Bé Lutken, oud-korpschef van Rotterdam en oud-onderzoeker van de CTIVD, de toezichthouder van de AIVD.

Busje

Vorige week vertelde de agent die Bouyeri neerschoot aan het programma hoe hij de dag heeft beleefd. Op anonieme basis legt de politieagent uit dat hij schoot vanuit een busje. De agent riep nog een paar keer naar Bouyeri en schoot daarna een aantal keer op zijn benen.

Bouyeri kwam toen ten val, waardoor de politie hem kon arresteren. Volgens de agent wilde Bouyeri ‘absoluut dood’. ‘Dat bleek wel uit zijn handelen.’ Bouyeri heeft na de moord op Van Gogh zijn wapen nog bijgevuld en heeft er voor gekozen om ‘rustig weg te lopen’.

‘Hij bleef maar schieten. Hij liep als een soort zombie over de Mauritskade.’ Bouyeri heeft ook tijdens een rechtszitting aangegeven dat hij op dat moment dood wilde zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.