nederland

Media 1 sept: Timmermans als eurocommissaris, en meer nieuws

Door Shari Deira - 01 september 2014

Het kabinet ziet in PvdA-minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) een geschikte nieuwe eurocommissaris. En de meeste ouders met kleine kinderen blijven gewoon werken, ondanks bezuinigingen op de kinderopvang. Het mediaoverzicht van 1 september.

* Het kabinet wil graag dat Timmermans de nieuwe Nederlandse eurocommissaris wordt en vicevoorzitter van de Europese Commissie, meldt de Volkskrant. Hierover kreeg premier Mark Rutte (VVD) afgelopen weekend tijdens de top nog geen zekerheid van Jean-Claude Juncker.

Als Rutte en Timmermans niet tevreden zijn over het definitieve voorstel, schuift het kabinet minister Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel) naar voren als kandidaat. Eerder was minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) favoriet, voor de begeerde post van Economische Zaken. Juncker gunt die plek echter aan de Franse oud-minister Pierre Moscovici.

* Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de meeste ouders gewoon blijven werken, ondanks de bezuinigingen op de kinderopvang. Critici dachten dat ouders, vooral moeders, zouden stoppen met werken als de kinderopvang duurder zou worden.

Naar nu blijkt gaan kinderen wel minder naar de crèche, en gaan ouders op zoek naar alternatieven. Zo proberen vaders en moeders flexibeler te werken en springen grootouders vaker bij. Het aantal kinderen op de crèche daalde sinds 2009 met 10 procent.

* Als Duitsland de tolplannen doorzet, zullen Nederlandse consumenten wegblijven. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau I&O Research, meldt De Telegraaf. Nederlanders gaan nu nog vaak naar Duitsland omdat de dagelijkse boodschappen daar goedkoper zijn, maar als zij tol moeten betalen, wordt dat een stuk minder aantrekkelijk.

Volgens de krant betekent dat een verlies van 1 miljard euro voor de Duitse schatkist, terwijl de tolheffing 250 miljoen euro oplevert.

* Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van VoorNederland wil dat de dienstplicht opnieuw wordt ingevoerd. Jongens en meisjes vanaf achttien jaar zouden een half jaar het leger in moeten, om ze op het rechte pad te houden en discipline bij te brengen, zegt Van Klaveren in WNL Vandaag. De dienstplicht moet in een periode van acht jaar gefaseerd worden ingevoerd.

* De Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama zullen tijdens de top in Wales andere NAVO-bondgenoten vragen hun budget voor Defensie te verhogen, meldt The Telegraph. De leden die te weinig uitgeven aan Defensie zouden zo te veel leunen op de landen met een groter budget.

* De Amerikaanse komiek Joan Rivers wordt langzaam uit haar coma gehaald, meldt The New York Daily News. Het proces zou tot dinsdag duren vertelt een ingewijde aan de krant. Het is afwachten hoe Rivers uit haar coma zal komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.