nederland

Media 10 sept: eeuwige proeftijd voor ex-gevangenen en meer

Door Tom Reijner - 10 september 2014

Gevaarlijke ex-gevangenen moeten een eeuwige proeftijd kunnen krijgen. En een verhaal over een Georgische spion. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 10 september:

* Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat gevaarlijke ex-gevangenen een eeuwige proeftijd moeten kunnen krijgen, schrijft het AD. Op die manier kan de reclassering iemand levenslang in de gaten houden,  Ook staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) omarmt het plan, dat afkomstig is van het CDA.

Proeftijd kan nu door een rechter slechts een keer worden verlengd met twee jaar, nadat een dader zijn straf heeft uitgezeten. Als de wet wordt doorgevoerd, kan de rechter straks de proeftijd elke twee jaar verlengen. Dat gaat gelden voor zedendelinquenten en zware geweldplegers bij wie wordt gevreesd voor herhaling.

* Nederland zal toch meedoen aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen de Islamitische Staat (IS), schrijft Trouw op basis van Haagse bronnen. Den Haag en Washington hebben volgens de bron dinsdagavond nog overlegd waar behoefte aan is en wat Nederland kan leveren. Eerder stond Nederland niet op het lijstje met deelnemende landen.

Het kabinet stuurt woensdag een brief aan de Tweede Kamer met informatie over die gesprekken. Vanavond is er een debat in de Tweede Kamer over de opmars van IS in Irak. Er lijkt zich een Kamermeerderheid af te tekenen voor een grote Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van de terroristen.

* De Amerikaanse president Barack Obama is bereid om ook IS-doelen in Syrië aan te vallen, zonder daarvoor toestemming te vragen aan het Congres, schrijft The Washington Post. Volgens personen die afgelopen dagen met de president hebben gesproken, maakte Obama duidelijk dat hij de macht heeft om de terreurgroep aan beide kanten van de grens, dus zowel in Irak als Syrië aan te vallen.

De president wil er alles aan doen om de Amerikaanse belangen te beschermen. De Amerikanen voerden de afgelopen tijd al wel aanvallen uit op IS-stellingen in Irak, maar bombardementen op doelen in Syrië, daar wilden zij hun vingers nog niet aan branden. Vanavond vertelt Obama wat zijn strijdplan tegen de terroristen precies inhoudt.

* De Telegraaf komt vanochtend met een verhaal over een duister ‘spionnensteekspel’ tussen Georgië en Nederland. Het gaat om de uitlevering van Giorgi Dgebuadze, de chef van de Georgische geheime dienst die al drie maanden vastzit in de gevangenis in Zoetermeer. Dgebuadze, die een vertrouweling is van de Georgische ex-president Micheil Saakasjvili, doorliep in Nederland de asielprocedure toen hij in juni in Den Haag door de politie werd opgepakt.

Nederland wil Dgebuadze uitleveren aan Georgië, maar advocaat Geert-Jan Knoops probeert dat volgende maand bij de rechtbank te voorkomen. De man zou zich in 2006 en 2011 schuldig hebben gemaakt aan foltering en moord op drie gevangenen.

Hij ontvluchtte zijn land toen Saakasjvili in 2012 de verkiezingen verloor en de nieuwe president Bidzina Ivanishvili aantrad. In tegenstelling tot de oude president zoekt Ivanishvili wel actief toenadering tot de Russische president Vladimir Poetin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.