nederland

Media 11 september: Juncker zorgt voor frisse wind en meer

Door Servaas van der Laan - 11 september 2014

De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker schudt de boel op in Brussel. En op Schiphol worden passagiers door slimme camera’s gescreend op verdacht gedrag

  • De Europese Commissie van Jean-Claude Juncker begint pas op 1 november, maar de Volkskrant weet nu al dat de Luxemburger met zijn team de boel zal ‘opschudden’ in Brussel. De krant wijst op het politieke gewicht van de nieuwe Commissie die met ‘vijf ex-premiers, vier voormalige vicepremiers en een handvol getalenteerde ministers meer talent en ervaring herbergt dan de ploeg van Barroso’.
    De krant noemt de nieuwe werkwijze van Juncker ‘revolutionair’. Omdat zeven vicevoorzitters de eurocommissarissen aansturen en de grote lijnen bewaken moet ‘politiek hobbyisme’ en ‘ongewenste regelgeving’ worden voorkomen. ‘Er waait een wind van verandering,’ zegt een medewerker van Juncker. Of de wind sterk genoeg zal zijn, moet volgens de krant nog blijken.
  • De Grote Broer kijkt mee, ook op Schiphol. De Koninklijke Marechaussee is op luchthaven Schiphol een proef gestart met slimme camera’s die afwijkend gedrag van reizigers registreren, meldt nrc.next. De intelligente camera’s zien duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren of rennen, maar ook subtielere zaken als een lang verblijf op een toilet, een groepje mensen dat zich opsplitst of iemand die ergens een koffer achterlaat. De camera’s zijn geïnstalleerd door Qubit Visual Intelligence uit Den Haag.
  • Trouwen is populair onder jongeren, schrijft dagblad Trouw. ‘In een tijd waarin de jeugd eindeloos kan serial-daten via Tinder, lijkt het huwelijk verder weg dan ooit. Welke jongeren zitten tegenwoordig nog te wachten op definitieve vastigheid en de mierzoete romantiek van een bruiloft? De meerderheid, blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo,’ schrijft de krant. ‘Niks Tinderella en haar 48 prinsen, jongeren willen net als Assepoester één prins en een lang en gelukkig leven. En ook graag de helft van het kasteel, want de jongeren die willen trouwen, doen dat het liefst in gemeenschap van goederen.’
  • Gezond is vaak bedrog,’ schrijft De Telegraaf. In zogenaamd gezonde producenten zitten vaak veel suikers en smaakstoffen. ‘Tenenkrommend,’ vindt Foodwatch-directeur Hilde Anne de Vries de vele multivitaminedrankjes waarin bijna net zoveel suiker zit als in cola. ‘De indruk wordt gewekt dat het om verantwoord drinken gaat. In werkelijkheid zit er maar twaalf procent vruchtensap in en is zo’n pakje verder opgeleukt met synthetische vitamines’.
  • BNN zendt vandaag om 21.00 uur op NPO3 de documentaire Paradijsbestormers uit van de 25-jarige Floor van der Meulen. Als beginnend documentairemaker uit Delft kwam ze in Syrië oog in oog met een jihadstrijder te staan.
  • Het is de ‘dag des oordeels’ voor de Zuid-Afrikaanse paralympische atleet Oscar Pistorius, schrijft The Telegraph. Vandaag zal Pistorius van rechter Thokozile Masipa horen of hij wordt gestraft voor de dood van Reeve Steenkamp. Indien schuldig bevonden van moord met voorbedachten rade zal Pistorius de rest van zijn leven in de gevangenis moeten doorbrengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.