nederland

Media 15 sept: gesjoemel bij politie, protest tegen Hirsi Ali

Door Shari Deira - 15 september 2014

Inkopers van de Nationale Politie zouden de aanbestedings- en integriteitsregels overtreden bij de aankoop van alcoholtesters en portofoons. En telers en verwerkers van biologische producten gaan vaker de fout in. Het nieuwsoverzicht van 15 september.

* Een grote leverancier van politieproducten heeft aangifte gedaan bij de rijksrecherche, meldt De Telegraaf. De politie zou stelselmatig kopen wat ze wil zonder zich wat aan te trekken van aanbestedingsregels en –procedures.

Opdrachten zouden op zo’n manier worden geschreven dat hoe dan ook de ondernemer wint, die de voorkeur van de inkopers heeft. Dit terwijl die niet altijd de beste producten levert.

* Leden van de Yale’s Muslim Students Association willen niet dat Ayaan Hirsi Ali komt spreken op de Amerikaanse universiteit. Volgens de moslimstudenten wordt Hirsi Ali uitgenodigd als autoriteit op het gebied van de islam maar heeft ze ‘geen referenties’ waaruit blijkt dat ze dat is.

Bovendien is de vereniging het niet eens met de opmerkingen die Hirsi Ali in het verleden heeft gemaakt over de islam, meldt National Review Online. De vereniging krijgt steun van 35 andere studentenverenigingen, maar Hirsi Ali staat vooralsnog gewoon op het programma.

*Biologische ondernemers zijn het afgelopen halfjaar 2.300 keer berispt. In 339 gevallen ging het om een ‘ernstige’ afwijking, meldt het AD. Voedsel is pas biologisch als het aan allerlei voorwaarden voldoet: elk onderdeel moet biologisch gecertificeerd zijn.

Daar zit vaak ook het probleem. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld niet de herkomst van de gebruikte mest worden vastgesteld. Volgens de branche gaat het vaak mis door de enorme groei van de sector.

* Duizenden boze nationalisten in Schotland hebben gedemonstreerd bij het gebouw van de BBC in Glasgow. De demonstranten zeggen dat de omroep leugens verspreidt en bevooroordeeld is als het gaat om het referendum over de Schotse onafhankelijkheid, meldt The Independent.

Ze hebben de BBC omgedoopt tot de ‘British Brainwashing Corporation’. De BBC zou ‘propaganda’ verspreiden om Groot-Brittannië in tact te houden.

* Twee Nederlandse artsen die mogelijk zijn besmet met ebola, verblijven het restant van hun incubatietijd in afzondering. De artsen verblijven uit voorzorg op een geïsoleerde afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum, maar mogen maandag naar huis als ze dan nog steeds geen ziekteverschijnselen vertonen, meldt de NOS.

De artsen waren met de Lion Heart Foundation in Sierra Leone en werden daar blootgesteld aan het virus. Over twee weken is de incubatietijd voorbij en pas dan zullen de Nederlanders familie en vrienden weer zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.