nederland

Media 16 sept: vluchtelingen samen in 1 huis en meer nieuws

Door Shari Deira - 16 september 2014

Vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning moeten ermee rekening houden dat ze met vier vreemden in een eengezinswoning moeten wonen. En een belangrijke rol voor een Nederlandse topambtenaar in Brussel. Het nieuwsoverzicht van 16 september.

* Gemeenten moeten voor het eind van het jaar nog 10.000 vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning onderbrengen in zelfstandige huizen, schrijft het AD. Het is al duidelijk dat dit niet gaat lukken.

Jos Wienen, voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, pleit daarom voor creatieve oplossingen. Zo zouden vijf alleenstaande mannen ook samen in een eengezinswoning terecht kunnen. Een andere optie is het creëren van appartementen in leegstaande verzorgings- of bejaardenhuizen of het plaatsen van prefab woonunits.

* De Nederlandse EU-topambtenaar Sandra Kramer is opgenomen in het zogenaamde transitieteam onder leiding van de toekomstige kabinetschef van Jean-Claude Juncker, de Duitser Martin Selmayr. Waarschijnlijk zal Kramer deel uitmaken van Junckers kabinet, meldt Het Financieele Dagblad.

‘Dat is al in kannen en kruiken,’ zegt een bron tegen de krant. De afgelopen tien jaar heeft er geen Nederlander gezeten in de politieke staf van José Manuel Barroso. De Nederlandse permanente vertegenwoordiging in Brussel is dan ook al maanden bezig om ervoor te zorgen dat in Junckers kabinet, wel een Nederlander komt.

* De politie in Amsterdam heeft maandag de beruchte crimineel Rob Zegerius in zijn cel in Almere gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij een overval op zijn bejaarde schoonouders in Amstelveen, meldt De Telegraaf.

Het echtpaar werd in februari door een aantal overvallers beroofd. In april werd een tas opgehangen bij het huis met een deel van de buitgemaakte spullen. Daarbij zat ook een brief dat alle spullen zouden terugkomen als het echtpaar een flink bedrag zou betalen.

* De situatie in Oekraïne en de opmars van terreurbeweging IS in Irak en Syrië zal Nederland ook raken. Dat verwachten Nederlanders, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

Bijna driekwart van de respondenten denkt dat het conflict tussen Oekraïne en pro-Russische separatisten negatieve gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie. Ruim de helft vindt dat het kabinet er goed aan doet meer te investeren in Defensie.

* Terreurorganisatie Al-Qa’ida heeft IS gevraagd om de Brit Alan Henning vrij te laten, meldt de Britse krant The Independent. Het Syrische filiaal van Al-Qa’ida is ervan overtuigd dat Henning in Syrië was om zich in te zetten voor moslims.

‘Je hebt niet het recht hem te ontvoeren. Je kunt hem niet vasthouden zonder reden, alleen maar omdat hij geen moslim is,’ heeft een rebellenleider gezegd tegen filmmaker Bilal Abdul Kareema.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.