nederland

Media 17 sept: Nederlanders verdacht van steun jihad, en meer

Door Shari Deira - 17 september 2014

Achttien Nederlanders worden verdacht van het steunen van de jihad, of het maken van plannen om zich aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). En de radicale prediker Tarik Chadlioui is niet welkom in Gouda. Het mediaoverzicht van 17 september.

* Uit een rondgang van dagblad Trouw bij parketten van het Openbaar Ministerie blijkt dat achttien Nederlanders worden verdacht van steun aan de jihad, of het maken van plannen om zich aan te sluiten bij IS.

In Nederland zitten acht verdachten vast, twee in België en de rest wacht op vrije voeten zijn rechtszaak of hoger beroep af.

* Het CDA en de ChristenUnie in Gouda wil opheldering van het stadsbestuur over de komst van Chadlioui. Deze Belgisch-Marokkaanse imam zou miljoenen euro’s ophalen voor salafistische moskeeën en ondoorzichtige humanitaire steun aan Syrië, meldt De Telegraaf.

De partijen denken dat Chadlioui zal aanzetten tot radicalisering en extremisme.

* De kritiek van de oppositie dat het kabinet te weinig ambitie uitstraalt is te makkelijk. Dat zegt vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) in een interview met nu.nl. ‘Ik ben iedere dag bezig met mensen aan het werk helpen. (…) Maar kritiek dat we zaken voor ons uitschuiven, vind ik gratuite.’

Dat hervormingen uitblijven, omdat VVD en PvdA het niet met elkaar eens zijn, is niet waar zegt Asscher. ‘Dat is ongelofelijke flauwekul. Het is heel Haags om te zeggen dat we als we niet vandaag al van alles overhoop hebben gegooid, we het dus oneens zijn.’

* Een dag voor het referendum in Schotland, staat het kamp dat tegen onafhankelijkheid is voor in de peilingen. Uit een onderzoek van The Daily Mail blijkt dat 52 procent van plan is tegen afscheiding te stemmen. Toch is de race nog niet beslist. Er zijn nog zo’n 350.000 kiezers die niet weten wat ze gaan stemmen.

* De meeste Israëliërs denken dat hun status in de wereld afhangt van vrede met de Palestijnen. Slechts 13 procent van de inwoners van Israël denkt dat hun status in de wereld goed is, tegenover 35 procent die er negatief over denkt, meldt The Jerusalem Post op basis van een peiling die is uitgevoerd door het Rafi Smith Institute.

Volgens 45 procent van de respondenten heeft Operation Protective Edge de internationale relaties van hun land beschadigd en 61 procent denkt dat vooruitgang in het vredesproces goed is voor de internationale relaties van Israël.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.