nederland

Media 19 sept: terreurbajes Vught weer open en meer nieuws

Door Shari Deira - 19 september 2014

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heropent de speciale terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught. En de Haagse politieagent die een veertienjarige jongen tegen de grond drukte, werkt niet in de Schilderswijk. Het mediaoverzicht van 19 september.

* De terreurafdeling in Vught is weer geopend vanwege de aanhoudingen van teruggekeerde Syriëgangers en de mogelijke arrestaties van meer verdachten, meldt het AD. Op de speciale afdeling is plek voor achttien gevangenen, maar voorlopig zijn twee cellen bezet.

Verdachten worden ondergebracht op deze speciale afdeling zodat zij in de gevangenis geen anderen kunnen ronselen voor de jihad.

* Het hoofdbureau van de politie in Den Haag bevestigt in De Telegraaf dat de agent die een veertienjarige jongen tegen de grond drukte in de Schilderswijk twee maanden lang niet in de wijk werkt.

De politie laat in reactie op het bericht weten dat hij niet is overgeplaatst vanwege het incident. De agent had zijn basisopleiding achter de rug en zou daarna net als iedere andere politiestudent worden overgeplaatst naar een bureau met een formatieplaats.

Intussen trekt ambassadeur Abdelouahab Bellouki van Marokko zijn klacht over de politie in. Bellouki heeft een ‘goed gesprek’ gehad met een politiechef. ‘Daarbij zijn duidelijke afspraken gemaakt over passende maatregelen,’ laat hij weten via zijn woordvoerder.

* Heineken moet op zoek naar een nieuwe financieel bestuurder, nu de huidige financiële topman René Hooft Graafland in 2015 met pensioen gaat, bevestigen bronnen aan Het Financieele Dagblad. Commissarissen van de bierbrouwer zijn met Hooft Graafland in gesprek over de definitieve datum van zijn vertrek.

Hooft Graafland werkt al 33 jaar voor Heineken en vormt sinds 2005 met bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer het dagelijks bestuur van het bedrijf.

* Duitse militairen beginnen vrijdag met hun missie om Koerdische militairen die het opnemen tegen IS, te trainen. Volgens de Duitse krant Bild vliegen de eerste zeven Duitsers van NAVO-vliegveld Hohn naar de Koerdische stad Erbil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.