nederland

Media 20 sept: aanslagen België verijdeld en meer nieuws

Door Tom Reijner - 20 september 2014

Ex-Syriëgangers waren van plan om aanslagen te plegen in België, vergelijkbaar met de terreuraanslag in Brussel in mei dit jaar. En mogelijk gesjoemel bij de Staatsloterij. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 20 september:

* Het Belgisch federaal parket heeft de afgelopen maanden een aantal aanslagen van ex-Syriëgangers en andere jihadisten voorkomen, schrijft het Belgische dagblad De Tijd. De geplande aanslagen waren vergelijkbaar met de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei, waarbij vier mensen werden vermoord.

Volgens het blad is de informatie bewust verzwegen om de bevolking niet bang te maken. De verdachten van de verijdelde aanslagen zitten in de gevangenis. Het is onduidelijk welke doelwitten de terroristen op het oog hadden.

Justitie gaat er volgens bronnen vanuit dat een op de negen teruggekeerde jihadisten van plan is een terreuraanslag te plegen. Zeker 90 Belgische Syriëstrijders hebben de terugtocht gemaakt naar België, schrijft De Tijd. Naar schatting zijn zo’n 400 Belgen naar Syrië afgereisd.

* De Volkskrant opent vandaag met een verhaal over mogelijk gesjoemel bij de Staatsloterij. Volgens de krant zijn er aanwijzingen dat diverse trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen.

Vier ex-werknemers van Intralot, het bedrijf dat de loterijsystemen beheert, zijn bang dat er wordt gesjoemeld met de uitslag. De Kansspelautoriteit is een officieel onderzoek begonnen.

De oud-medewerkers van Intralot, een in Amsterdam gevestigd bedrijf uit Griekenland, zeggen dat door een beveiligingslek medewerkers uit Griekenland anoniem toegang hebben tot de Nederlandse database waar de verkochte loten worden opgeslagen. Ze zouden zo een deel van de bestaande loten kunnen vervangen door eigen loten zonder dat iemand dat opmerkt.

* De ouders van Abduralhman Al Shamri uit Gouda hebben hun 15-jarige zoon gelokaliseerd, zegt Dimitri Bontinck, die momenteel met de vader en moeder van Abdul aan de Syrische grens verblijft. Dat schrijft het AD.

De Belg, die zelf in dat gebied op zoek ging naar zijn eigen zoon, staat nu andere ouders bij die een soortgelijke missie hebben. De ouders uit Gouda merkten tijdens de zomervakantie dat hun zoon was vertrokken.

Later liet de jongen weten dat hij naar Syrië was afgereisd, vermoedelijk om zich aan te sluiten bij de jihad. Via Facebook bracht hij ook zijn vrienden op de hoogte

* Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar fraude en corruptie bij zeker vijf grote anti-radicaliseringsprojecten, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar misbruik van subsidies voor het bestrijden van jihadisme in Nederland.

Er zijn twee verdachten in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met subsidies, verstrekt door het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum, meldt een woordvoerder van OM. Het gaat volgens betrokkenen om twee anti-radicaliseringsexperts.

* Een man is vrijdag over een hek geklommen bij het Amerikaanse Witte Huis. Maar daar bleef het niet bij. Volgens CNN is de indringer ook echt de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama binnengegaan.

Nadat de man over het hek was geklommen, rende hij naar de ingang. Pas toen hij door de deur was, werd hij overmeesterd door de beveiliging. Het gaat om een 42-jarige man uit Texas, die geen wapens bij zich had. Een deel van het Witte Huis werd ontruimd. Obama en zijn gezin waren niet in het Witte Huis aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.