nederland

Media 23 sept: geld terug naar de burger en overschot bètastudenten

Door Shari Deira - 23 september 2014

Het kabinet zou zo snel mogelijk 10 tot 15 miljard euro die de afgelopen jaren via lastenverzwaringen is afgepakt, moeten teruggeven aan de burger. En er dreigt een overschot aan bètastudenten. Het mediaoverzicht van 23 september.

* VNO-NCW-voozitter Hans de Boer zegt tegen De Telegraaf dat het kabinet de economie een extra impuls moet geven, door geld terug te geven aan de burger. Hij neemt geen genoegen met de hooguit 3 tot 5 miljard euro die het kabinet belooft als het fiscale stelsel volgend jaar op de schop gaat.

‘Een verschrikkelijk laag bedrag. Zeker wanneer je beseft dat de lasten in de crisisjaren met liefst 35 miljard euro zijn verhoogd,’ zegt De Boer.

* Er was weinig animo voor technische opleidingen, maar daar is verandering in gekomen. Inmiddels zijn sommige technische opleidingen zo vol dat zij een numerus fixus hebben ingesteld, meldt de Volkskrant. De opleidingen hebben onvoldoende capaciteit om alle studenten die zich aanmelden, op te leiden.

Volgens de krant is er behalve een tekort aan personeel, ook een tekort aan laboratoriumplekken. ‘We hebben de enorme stijging niet zien aankomen,’ zegt John van de Willik, directeur techniek aan de Hogeschool van Leiden.

* Bijna de helft van alle Nederlanders heeft er vertrouwen in dat criminelen weer op het rechte pad kunnen komen, blijkt uit een onderzoek van TNS-NIPO, waarover dagblad Trouw bericht. Van de ondervraagden vindt 80 procent de opgelegde straffen te kort, maar 46 procent denkt dat een gevangenisstraf niet de beste oplossing is om een misdadiger op het juiste pad te krijgen.

Ook vindt de helft van alle Nederlanders dat personen met een voorbeeldfunctie, harder moeten worden gestraft.

* Een op de vijf jongeren tussen de 18 en 24 jaar in Nederland heeft een schuld, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Van deze groep met een schuld heeft 20 procent een betalingsachterstand van meer dan 2.500 euro, meldt de NOS.

Het Nibud vindt de onderzoeksresultaten zorgwekkend. ‘Het is zorgwekkend dat diegenen die nog maar net financieel zelf verantwoordelijk zijn, hun geldzaken niet op orde hebben.’ De organisatie pleit voor betere voorlichting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.