nederland

Media 29 sept: hoe veilig was het bij stunt monstertruck?

Door Tom Reijner - 29 september 2014

Veiligheidsexperts betwijfelen of er voldoende maatregelen zijn genomen om het publiek in Haaksbergen te beschermen. En een omstreden islamexpositie in Rotterdam. Dit is het mediaoverzicht van maandag 29 september.

* Deskundigen zetten grote vraagtekens bij de veiligheid van een evenement in Haaksbergen, waarbij zondagmiddag een monstertruck het publiek in reed. Er vielen zeker drie doden. Volgens de organisatie van het evenement is het gaspedaal van de truck blijven hangen of deed de rem het niet, schrijft de Volkskrant maandag.

Veiligheidsdeskundigen betwijfelen of bij het auto- en motorevenement in het Twentse dorp voldoende maatregelen zijn genomen die het publiek moeten beschermen. ‘Als je het publiek zo dicht bij de stunt laat staan, dan is het eigenlijk wachten op een ongeluk, zegt veiligheidsexpert Syan Schaap.

Waarom stonden de toeschouwers ogenschijnlijk zo dichtbij, vraagt ook het AD zich af. Ook De Telegraaf zet vraagtekens bij de ruimte op het plein in Haaksbergen. Was het stuntterrein niet te krap? En hoe kon het publiek op slechts luttele meters staan van een stunt met zoveel bruut autogeweld?

* Trouw schrijft vanochtend over een islamexpositie in Rotterdam, die mogelijk aan geschiedvervalsing doet. Deskundigen verwijten de organisatie van de tentoonstelling ‘1001 inventions’ dat die weigert grote fouten te verbeteren.

De expositie, die is gewijd aan ontdekkingen van geleerden uit moslimlanden tussen de 7de en de 17de eeuw, toert de wereld rond en kwam deze zomer ook naar Rotterdam. Een van de sponsors is Saudi-Arabië.

De wetenschappelijke bijdrage van de geleerden uit die tijd wordt overdreven, zegt natuurkundige Taner Edis. ‘Moslimgeleerden verdienen ons respect voor het werk dat zij deden, niet voor sprookjes over wat zij niet deden,’ zegt een andere deskundige.

* The Wall Street Journal heeft aandacht voor het proces tegen 46 leden van Sharia4Belgium, dat vandaag van start gaat in België. De Amerikaanse krant onderzoekt hoe België – en andere Europese landen – steeds meer een ‘rekruteringsbasis’ worden voor jihadisten die naar Syrië en Irak willen vertrekken, om zich aan te sluiten bij IS, Al-Nusra en andere jihadistische en terroristische organisaties.

Aanklagers gaan proberen om de tientallen leden van Sharia4Belgium te vervolgen, ook zijn er 38 die vermoedelijk nog altijd in Syrië verblijven. De krant wijst op het gevaar van terugkerende jihadisten, getuige de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei, waarbij vier mensen werden vermoord

* En econoom Heleen Mees wil 20 miljoen dollar (zo;’n 15,8 miljoen euro) schadevergoeding van haar ex-minnaar Willem Buiter, schrijft AD. Nadat Buiter haar aanklaagde na een uit de hand gelopen affaire, belandde Mees in de gevangenis en raakte ze haar werk kwijt.

Haar schadeclaim is volgens haar advocaat Olav Haazen gebaseerd op verschillende valse aangiften van Buiter. Die zou Mees bij de politie hebben beschuldigd van stalking, lastigvallen en bedreiging en een reeks van valse en misleidende mededelingen hebben gedaan over Mees’ seksueel obsessieve gedrag, aldus Haazen. De eis tot schadevergoeding heeft ze ingediend bij een rechtbank in New York.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.