nederland

Media 30 sept: is er wel geld voor strijd tegen IS?

Door Tom Reijner - 30 september 2014

Heeft Defensie wel voldoende financiële middelen voor de militaire campagne tegen IS? En de veiligheidsdiensten in het Witte Huis krijgen ervan langs. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 30 september.

* Nederland heeft voor het aanvallen van Islamitische Staat (IS) in Irak eigenlijk geen geld, schrijft De Telegraaf. Om de inzet van F-16’s en militaire trainers te kunnen betalen, spreekt het kabinet budgetten aan die zijn bedoeld voor 2017 tot en met 2019.

Dat bleek tijdens een briefing over de Nederlandse deelname aan de strijd tegen IS. ‘De financiering is hoofdpijn,’ vindt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Zijn collega, CDA’er Raymond Knops, is het daarmee eens. ‘Feitelijk zegt het kabinet dat er over een paar jaar geen crises meer mogen plaatsvinden die we militair willen helpen oplossen. Men hanteert de “kasschuif” – Haags jargon voor: er is geen geld.’ Dat moet veranderen, vindt hij.

Volgens Rob Swartbol, directeur internationale samenwerking bij Buitenlandse Zaken, zijn de middelen nu eenmaal beperkt.

* Met nog drie maanden te gaan, is er geen medewerker op het stadhuis die verwacht dat de overheveling van nieuwe taken naar gemeenten soepel zal lopen.

In een enquête van tv-programma Altijd Wat en Binnenlands Bestuur voorspellen acht van de tien gemeenteambtenaren een stroeve of zelfs chaotische overgang, schrijft dagblad Trouw vanochtend.

Per 1 januari moeten de ingrijpende veranderingen op het gebied van jeugd, zorg en arbeidsparticipatie ingaan. Die zijn erop gericht dat mensen meer op eigen kracht doen en samen met familie en buren hulp organiseren in plaats van een beroep te doen op de overheid en professionals. De ambitie is om zo de zorg goedkoper en beter te maken.

* De veiligheidsdiensten van het Witte Huis krijgen ervan langs. De man die eerder deze maand het Witte Huis in Washington binnendrong, is veel dieper in het presidentsgebouw geweest dan tot nu toe werd gedacht. De 42-jarige Texaan overmeesterde bij de ingang een beveiliger en rende over een groot deel van de begane grond, schrijft The Washington Post. Het alarmsysteem is daarbij niet afgegaan. Vervolgens slaagde de man, die een mes bij zich zou hebben, erin om verschillende ruimtes op de begane grond te bereiken.

Eerder werd nog gemeld dat de indringer al bij de ingang werd gestopt door een beveiliger, maar dat blijkt dus niet waar, schrijft de krant. President Barack Obama heeft niets van het incident gemerkt.

* Het aantal gevallen van oplichting via internet daalt, en dat is voor het eerst. Consumenten letten veel beter op met wie ze zaken doen, weet het AD. Nog lang niet alle oplichters die spullen aanbieden via internet zijn ontmaskerd. In de eerste acht maanden van dit jaar hebben zeker 28.000 mensen aangifte gedaan. Ze werden voor in totaal 6,7 miljoen euro opgelicht. Toch gaat het een stuk beter van voorheen: het aantal aangiftes van vorig jaar (48.000) zal niet worden gehaald, zegt projectleider Harry Jongkind van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. En dat terwijl het totaal aantal aankopen via internet fors toeneemt, evenals de bereidheid bij gedupeerden om aangifte te doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.