nederland

Media 8 sept: meer over jihadgezin en Obama’s strijdplan

Door Tom Reijner - 08 september 2014

Het was al langer bekend dat jihadist Jermaine W. met zijn gezin naar Syrië wilde afreizen. En de lange militaire campagne van president Barack Obama tegen IS. Dit is het mediaoverzicht van maandag 8 september.

* De politie en veiligheidsdiensten wisten al langer dat de voormalig terreurverdachte Jermaine W. die met zijn gezin vanuit Amersfoort naar Syrië is vertrokken voor de jihad, daarvoor plannen aan het maken was, schrijft het AD.

De man vertrok afgelopen week met zijn vrouw en drie kinderen naar het door de Islamitische Staat (IS) uitgeroepen kalifaat in Syrië. Zijn broer en eveneens terreurverdachte Jason W. lichtte de veiligheidsdiensten in over de reis, nadat hij erachter was gekomen dat zijn broer al eens naar Syrië was gegaan om het land te verkennen.

Jermaine W. werd al in 2005 opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep. Sindsdien wordt hij in de gaten gehouden. De veiligheidsdiensten kregen in mei de tip over zijn reisplannen naar Syrië en onthulden dat zijn broer de tipgever was.

* De Britse regering zet alles op alles om te voorkomen dat Groot-Brittannië uiteenvalt, nu er zich een Schotse meerderheid voor onafhankelijkheid aftekent. De Britse premier David Cameron en voormalige oud-premier Gordon Brown (een Schot) gaan de komende tien dagen, in de aanloop naar het referendum, intensief samenwerken en campagnevoeren, schrijft The Telegraph.

Volgens Brown is onafhankelijkheid een onzalig plan: Schotland komt dan terecht in een ‘economisch mijnenveld’, zegt hij. Dit weekeinde heeft Cameron crisisoverleg met koningin Elizabeth gehad. De premier wil de Schotten tegemoet komen met meer autonomie, om zo een dreigende scheiding af te wenden. Later in de week maakt hij bekend welke maatregelen dat zijn.

* Het strijdplan van de Amerikaanse president Barack Obama tegen IS zal van een lange adem zijn. Het gaat zeker drie jaar duren voordat de terroristen zijn verslagen, zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen volgens The New York Times. De opvolger van Obama zal er ook nog mee te maken krijgen.

De campagne verloopt in drie fasen: de eerste is nu al aan de gang en omvat luchtaanvallen om etnische en religieuze minderheden en de Amerikaanse belangen te beschermen. De tweede fase is gericht op de training van Iraakse en Koerdische troepen en de derde, laatste fase, moet de bases van de terroristen in Syrië vernietigen. Dit is het zwaarste en langste deel van de militaire campagne tegen IS.

* Volgens De Telegraaf kunnen in 2015 miljoenen huishoudens rekenen op een meevaller in hun portemonnee: grote energiebedrijven gaan een fors lagere eindafrekening over de afgelopen twaalf maanden sturen. Gemiddeld wordt tussen de 120 en 225 euro aan te veel betaalde voorschotten teruggestort, schrijft de krant.

De reden: de extreem zachte winter. Het was dit jaar een stuk minder koud dan in 2013. Er werd toen een record aan aardgas verstookt. Daardoor is de hoogte van het voorschot dat iedere maand wordt betaald, voor veel huishoudens begin dit jaar omhoog gegaan. Tot nu toe is maar liefst 22 procent minder gas verstookt, waardoor de totale energiekosten laag uitvallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.