nederland

Media 9 sept: geen zware wapens uit Nederland en meer nieuws

Door Tom Reijner - 09 september 2014

Nederland staat aan de zijlijn, omdat het geen zware wapens wil inzetten in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). En piloten slaan alarm over risicogebieden. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 9 september:

* Nederland stond, tot verbazing van premier Mark Rutte (VVD), niet op het lijstje van de negen landen die willen meedoen aan de zogenoemde coalition of the willing, de internationale coalitie tegen IS. De Volkskrant weet waarom: het kabinet was niet bereid om zware wapens te leveren.

Een bron zegt tegen de krant dat Nederland alleen assistentie levert die niet direct dodelijk is. De andere landen zijn daartoe wel bereid. Het kabinet bezint zich nu alsnog op het aanbieden van serieus wapentuig.

Maar bij Defensie wordt er al niet meer op gerekend dat Nederland alsnog op dat ‘kernlijstje’ terechtkomt. Een hoge militair verwijst naar het ingrijpen in Libië. België gooide toen wel bommen en Nederland niet. ‘Dat is internationaal opgemerkt en heeft betekenis voor onze uitstraling.’

* Piloten luiden opnieuw de noodklok over de gebrekkige veiligheidsinformatie bij het vliegen over risicogebieden waar oorlogsgevaar is.

Er moeten op korte termijn afdoende maatregelen worden genomen door overheden, zegt Steven Verhagen, voorzitter van de Nederlandse vliegersvereniging VNV, schrijft De Telegraaf. ‘Steeds meer geavanceerde wapensystemen komen in verkeerde handen,’ zegt Verhagen. ‘In de cockpit moeten we kunnen uitgaan van 100 procent betrouwbare informatie om veilig van A naar B te vliegen. Niet alleen van onze vliegmaatschappijen, maar ook van overheden. Vooral aan dat laatste schort het, zodat risicoanalyses worden geschaad.’

Verhagen pleit voor een grotere rol van de gezamenlijke autoriteiten in de wereld, waarbij cruciale gegevens over onveilige vliegroutes sneller moeten worden uitgewisseld.

* De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon haalt hard uit naar Turkije en Iran, schrijft The Jerusalem Post. Op een conferentie voor terrorismebestrijding zei hij dat ‘het hoofdkwartier van Hamas in Istanbul zit’. Waarom doet NAVO-staat Turkije daar niets tegen?

Volgens de minister heeft terreurbeweging Hamas zich in de oorlog rond Gaza deze zomer bewezen in de ogen van de Iraniërs. Teheran zoekt naar manieren om opnieuw steun te geven aan Hamas.

* En interesse uit de Verenigde Staten voor SBS. De Amerikaanse mediatycoon John Malone wil met Discovery Communications, waar hij bestuurder en grootaandeelhouder is, tv-bedrijf achter SBS6, Net5 en Veronica overnemen, meldt De Telegraaf op basis van goed ingevoerde bronnen.

Zo’n overname zou prima aansluiten bij de ambities van Discovery, dat eerder dit jaar aankondigde te willen groeien. Vorig jaar nam Discovery al de Scandinavische SBS-zenders over van het Duitse ProSiebenSat.1. SBS is nu voor 67 procent in handen van Sanoma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.