nederland

Nederlander jaren onterecht in Spaanse cel? Vijf vragen

Door Shari Deira - 15 september 2014

De Nederlander Romano van der Dussen zit mogelijk al sinds 2003 onterecht vast in een Spaanse gevangenis. Een rechter in de badplaats Fuengirola blaast het onderzoek naar deze zaak nieuw leven in.

De Spaanse krant El País meldt maandag dat de zaak opnieuw wordt onderzocht. Waarvoor zit Van der Dussen precies vast en waarom is er reden om te twijfelen aan zijn schuld? Vijf vragen over deze zaak.

1. Waarvoor is Romano van der Dussen veroordeeld?

Van der Dussen werd in 2003 veroordeeld voor pogingen tot verkrachting en aanranding van drie vrouwen in Fuengirola, een plaatsje aan de Costa del Sol. Hij is ook veroordeeld voor diefstal met geweld. Deze incidenten zouden hebben plaatsgehad in een tijdspanne van anderhalf uur, op 10 augustus 2003.

De slachtoffers liepen verwondingen op en hielden psychische problemen over aan de traumatische ervaring. De politie ging snel op zoek naar verdachten en Van der Dussen, die dan al een tijdje in Spanje woont, kwam in beeld.

2. Op basis van welk bewijs is Van der Dussen veroordeeld?

Twee van de drie slachtoffers stelden ‘zonder twijfel’ vast dat het Van der Dussen was die hen probeerde te verkrachten. Zij verklaarden onder ede dat de Nederlander de dader was. Het derde slachtoffer leed ten tijde van de rechtszaak aan een posttraumatisch stress stoornis en kon zich de dader niet meer herinneren.

Experts twijfelen aan hun verklaring, omdat de misdrijven ’s nachts gebeurden. Het kan dus zijn dat zij de dader niet goed hebben gezien.

3. Waarom is er reden tot twijfel?

In 2007 bleek al uit onderzoek dat de DNA-sporen die zijn gevonden op het lichaam van een van de vrouwen niet overeenkomt met het DNA van Van der Dussen. Ook de voetafdrukken die zijn gevonden, zouden niet van de Nederlander zijn. Bovendien had een van de slachtoffers het over een dader met kort haar, een ander over een dader met lang haar.

De zaak heeft zeven jaar lang stilgelegen en een Spaanse rechter heeft nu pas besloten de zaak te heropenen.

4. Wie zou er wel schuldig zijn aan de misdaden?

Het DNA-materiaal dat is gevonden op het lichaam van een van de slachtoffers komt overeen met dat van Mark Dixie, een veroordeelde Britse moordenaar. Dixie zit vast in Groot-Brittannië voor de verkrachting van en moord op het jonge model Sally Anne Bowman in 2005.

De Spaanse rechter heeft inmiddels Interpol om vingerafdrukken en DNA-materiaal van Dixie gevraagd. Volgens Interpol was Dixie in 2002 en 2003 in Fuengirola. Kort na de zedenmisdrijven verliet hij Spanje.

5. Mag Van der Dussen zijn straf niet in Nederland uitzitten?

Nederlanders die in het buitenland zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf mogen in sommige gevallen hun straf in Nederland uitzitten. Het ministerie van Justitie stemde daar in dit geval niet mee in, omdat Van der Dussen al enkele jaren in Spanje woonde toen hij werd gearresteerd en veroordeeld.

Volgens het ministerie had de man te weinig binding met Nederland. Ook het feit dat er twijfel was over zijn zaak, veranderde daar niets aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.