nederland

Oeps, foto verspreid van koningin Máxima en Surinaamse first lady

Door Shari Deira - 28 september 2014

De Surinaamse ambassadeur voor de Verenigde Naties heeft op zijn Facebook een foto gepubliceerd van koningin Máxima en de Surinaamse presidentsvrouw Ingrid Waldring-Bouterse. Het gaat om een informele foto, waar beide landen inmiddels afstand van hebben genomen.

De vrouwen ontmoetten elkaar afgelopen week op een bijeenkomst tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. De foto werd verspreid door ambassadeur Henry Mac Donald.

Vervolging

De foto komt op het moment dat de relatie tussen Nederland en Suriname net wat is opgewarmd. Het kabinet riep de Nederlandse ambassadeur in april 2012 terug toen de amnestiewet werd aangenomen die president Desi Bouterse en andere verdachten vrijstelt van vervolging voor de Decembermoorden.

Dat weerhield de vrouwen er niet van samen op de foto te gaan. De perschef van het Surinaamse kabinet Clifton Limburg zegt dat het gaat om een informele foto. ‘Deze foto is niet afkomstig van het kabinet van de president. (…) Het kabinet distantieert zich van de publicatie van de foto.’

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst neemt afstand van het beeld. De dienst heeft laten weten dat de Koningin geen onderhoud had met de Surinaamse first lady en de foto zou ongevraagd zijn gemaakt tijdens de bijeenkomst.

‘Hierbij zijn zoals gebruikelijk officiële en informele foto’s gemaakt. Het betreft een informele foto die ongevraagd is gemaakt. De ontmoeting vond ongezocht plaats als onderdeel van een reeks personen die voorgesteld werden,’ zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Misbruik

Mac Donald heeft op Facebook laten weten dat hij ‘een dure les’ heeft geleerd. Volgens Mac Donald, die vaker foto’s publiceert op Facebook en Twitter, is er misbruik gemaakt van het beeld. Hij heeft besloten alle foto’s van de Algemene Vergadering te verwijderen. Hij zegt dat de zaak wordt opgeblazen.

Perschef Limburg zegt tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd dat Mac Donald ‘buiten zijn boekje’ is gegaan en dat hij de foto niet zomaar had mogen verspreiden.

Desi Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf vanwege drugssmokkel. Er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, maar voor hem geldt nu immuniteit omdat hij een staatshoofd is.

Binnenkort is er weer een Nederlandse ambassadeur in Suriname, zo hebben minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) en zijn Surinaamse collega Winston Lackin besproken in New York. De status van de huidige zaakgelastigde wordt verhoogd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.