nederland

Ouders uit Gouda proberen zoon (15) terug te halen uit Syrië

Door Shari Deira - 17 september 2014

De ouders van de vijftienjarige jongen die naar Syrië is gegaan voor de jihad, zijn zelf naar Turkije afgereisd om te proberen hun zoon terug te halen. Ze krijgen daarbij hulp van de Belg Dimitri Bontinck, die eerder zijn zoon terughaalde uit het land.

De jongen, Abduralhman Al Shamri heeft via Facebook en Whatsapp laten weten dat hij in Syrië is. Zijn ouders laten het er niet zomaar bij zitten: ‘Mijn zoon is vijftien jaar, hij heeft mijn opvoeding nodig,’ zegt zijn moeder tegen het AD.

Vakantie

De ouders van de jongen, oorspronkelijke afkomstig uit Irak, zijn naar Turkije vertrokken, om aan de grens met Syrië op zoek te gaan naar een spoor van hun zoon. Zij hopen dat ze hem ervan kunnen overtuigen dat hij meegaat naar Nederland.

Tijdens een vakantie in Istanbul ontdekte de moeder, die in een video een niqaab draagt maar in Nederland niet gesluierd rondloopt, dat het bed van haar zoon leeg was. ‘Ik probeerde hem nog te bereiken, maar het lukte me niet.’

Sinds anderhalve week is de moeder met Bontinck in Turkije, en inmiddels is ook de vader naar de Turks-Syrische grens gekomen. Het lukte Bontinck eerder om zijn eigen zoon Jejoen terug te halen uit Syrië. Nu helpt hij andere ouders die in dezelfde situatie zitten.

Zijn werkwijze is niet altijd succesvol, schrijft de krant. Ook al is er contact met de westerlingen, vaak kiezen zij ervoor om in Syrië te blijven ondanks smeekbedes van hun ouders.

Verlegen

Al Shamri deed havo in Gouda en zijn klasgenoten vragen zich af wat in de jongen omging. Hij liet al langer een baardje groeien en droeg een djellaba op school. Bij meisjes bleef Al S. uit de buurt, maar volgens de leerlingen was dat vooral omdat hij verlegen was. De laatste jaren is Al S. zijn geloof actiever gaan belijden.

Hij was betrokken bij koranstudieavonden in jongerencentra in Gouda. Ook is Al S. medeoprichter van de jongerengroep Al Djannah, om in de avonduren de koran te bestuderen in het buurthuis. Behalve zijn geloof is ook fitness een grote passie van de jongen.

De Facebook-pagina van Al Shamri is tot grote onvrede van de ouders geblokkeerd. Hierdoor is het laatste beetje contact dat er was nog moeilijker gemaakt. De ouders zijn teleurgesteld in de Nederlandse regering. Die zou te weinig doen om hen te helpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.