nederland

Pedoclub rond filmende hockeytrainer mogelijk groter

Door Servaas van der Laan - 10 september 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog twee personen in het vizier in verband met de opgepakte freelance journalist en hockeycoach Luigi C. Mogelijk leverde hij de beelden van jonge kinderen aan anderen.

De politie heeft dinsdag een Hagenaar aangehouden die beelden van C. in zijn bezit had. Een andere verdachte is vooralsnog niet aangehouden. Volgens het OM zijn er op dit moment nog geen aanwijzingen dat de beelden nog verder zijn verspreid.

Hockeycoach

De filmcollectie van C. is enorm. De hockeycoach was al tientallen jaren actief bij de hockeyclubs HGC en HDM en filmde in die periode regelmatig.

Cameraman Frank Buis (via GeenStijl) ontdekte beelden die C. maakte in 1993 van het kampioenschap van meisjes B1 van HDM in 1993. C. interviewt onder andere de dan 14-jarige latere hockeyinternational Minke Smabers.

Geheime opnamen

Maar naast zijn reguliere filmcollectie bleek er ook een geheim deel te zijn. Het OM heeft meer dan honderd geheime opnamen in beslag genomen.

Tussen 2006 en 2011 had C. een geheime camera in één van de dameskleedkamers liggen waarmee hij stiekem omkledende meisjes en vrouwen filmde. Het bestuur van de club zou de afgelopen twee maanden op de hoogte zijn geweest van de stiekeme filmpraktijken, maar hield de zaak nog even stil.

Potloodventen

Wat het bestuur niet wist, was dat C. in 2008 al eens was veroordeeld voor potloodventen. In 2007 liet C tot drie keer toe zijn geslachtsdeel zien in het openbaar in Rijnsburg en Oegstgeest.

Op de Wassenaarse club is nooit een Verklaring Omtrent Gedrag aangevraagd en de club is nooit over het potloodventen geïnformeerd. Dit laatste geldt ook voor media als RTV West en het AD waarvoor C. werkzaam was als freelance journalist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.