nederland

Scholier (15) keert niet terug van vakantie: is hij in Syrië?

Door Tom Reijner - 15 september 2014

De 15-jarige Abdulrahman Al Shamri uit Gouda verscheen na de zomervakantie niet meer op school. Zijn vrienden vroegen zich daarop af waar hij was.

Dat schrijft het AD maandagavond.

Onzinnige vragen

De leerling van 5-havo bevestigt vervolgens op Facebook dat hij in Syrië is, maar dat hij verder niet van plan is om ‘onzinnige vragen’ te beantwoorden. Want die zijn volgens hem ‘alleen in het voordeel van de politie’. De Facebook-pagina van Abdulrahman Al Shamri is intussen verwijderd, schrijft de krant.

Ondanks zijn jonge leeftijd zou de van oorsprong Iraakse jongen al geruime tijd actief op zoek naar een ‘concrete invulling’ van zijn geloof.

Zo schrijft hij volgens de krant op 13-jarige leeftijd op de site ontdekislam: ‘Ik ben nu sinds één à twee jaar het geloof aan het praktiseren. Via mijn broers en vrienden ben ik erg druk bezig met kennis opdoen door verschillende dingen op internet op te zoeken. Ik heb ervoor gekozen de sunnah van de profeet te volgen en alles wat mogelijk is over te nemen.’

Jihadbruiden

De rector van de scholengemeenschap Leo Vroman, Herman van Tongerloo, zegt dat Al Shamri al een tijd niet is komen opdagen op school. ‘Dat is alles wat ik daarover kan zeggen.’ Ook de politie en de burgemeester Milo Schoenmaker willen weinig kwijt over de zaak, al zegt Schoenmaker wel dat het ‘signaal’ over de jongen bekend is.

Bij de gemeente Gouda zijn nog altijd maar vijf bevestigde berichten bekend van Goudse ‘uitreizigers’ – in de woorden van de burgemeester. Het gaat om zogenoemde jihadbruiden.

De vrouwen (een autochtone Nederlandse, een Bosnische en drie Marokkaanse) vertrokken in het voorjaar naar Syrië om daar te trouwen met jihadisten en zich aan te sluiten bij een van de jihadistische groeperingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.